Творчество, комуникация и независимост за деца

Munda Mundi е малко семейно производство, което започва работа само преди пет години, но вече се нарежда между любимите марки на специалистите, които работят с деца. Повече за света на Munda Mundi разказва Ирина-основател на бранда:

ирина

Здравейте! Аз съм Ирина - създателката на бранда Munda Mundi. Името Munda Mundi означава новороден чист свят-такава е идеята вложена в нашите играчки. Всяко дете е като платно. Възрастните просто помагат то да стане такова, каквото иска и може да бъде. И ние се стремим да допринесем за този невероятен процес. Всички наши играчки, образователни материали и мебели са насочени към развитието на творчество и независимост на детето. Ние сме малко семейно производство, което се стартира само преди пет години. За това време нашият асортимент нарасна до над 250 продукта, като повече от половината от тях са материали за логопеди, учители и ресурсни педагози.

Много от нашите идеи са родени в сътрудничество със специалисти от София, Варна и Бургас. По този начин нашата колекция за логопеди стана най-голямата и непрекъснато се попълва. Предлагаме различни игри за дихателна гимнастика, комплекти с пъзели за развитие на лексиката, разделени по теми (мебели, дрехи, плодове).

sistavene-na-izrechenie-po-modela-jpg-5-700x700 

Един от най-популярните големи сетове, с голямо разнообразие от възможности за дейности във вашия кабинет е   Конструктор на Изречения С негова помощ детето се научава да съставя изречения с различна дължина, да използва числителни, прилагателни, глаголи. Ние сме много щастливи, че само през 2023 г. този комплект беше включен в работата на стотици специалисти!В асортимента ни са застъпени и продукти за изучаване на букви и срички, играчки за автоматизиране на звукове, игрови комплекти за практикуване на предлози и насоки.

 

uchene-na-cvetove-pizel-diga-dirven-pizel-jpg-3-700x700Създадохме и голяма колекция за развитие на фината моторика. Най-продаван продукт от нея е мозайка Цвете. В една играчка получавате и пъзел, и материал за изучаване на цветове, за броене и фигури за сортиране по размери.

От 2023 г. ние започнахме да разработваме мебели и материали от масивно дърво. Вече можете да намерите при нас сензорна маса и готови комплекти с игри към нея. Няколко вида лабиринти с топчета за тренировка на баланс. Манипулативни дъски  за рисуване с две ръце. И гордостта ни - Светеща маса, която ще стане любимо място за занимания на всяко дете.

Винаги сме отворени за нестандартни и нови поръчки - можем да измислим, нарисуваме и проектираме това, от което имате нужда във вашата работа.

Munda Mundi с радост ще Ви очакват на своя щанд по време на Конференция "Приложна Логопедия" на 30-ти март 2024г.!

*спонсориран материал

 

 

 

 

Емпатичните кукли – за игра и терапия

Picture 1 

Емпатичните кукли не са просто играчка. Те са уникални и всяка има свой индивидуален чар. Лицата са изразителни, като специално внимание е обърнато на очите. Те са разположени така, че откъдето и да ги погледнете, оставате с усещането, че куклата Ви гледа. Поддържането на пряк зрителен контакт е изключително важно комуникативно умение, особено за децата от аутистичния спектър.

Долната част на всяка кукла е с пълнеж от зърнест гранулат, за да се наподоби усещането от гушкане на истинско бебе. Изработени са от меки, лесни за почистване и приятни на допир материали. Крайниците са гъвкави и позволяват имитиране на реалистични действия (сядане, прегръщане и др.). Някои от куклите имат дори реалистични полови белези.

 

 

logostore 2

 

 

Част от моделите имат специален джоб в тялото си, наречен Human Touch®, в който могат да се поставят различни стимулиращи сетивата аксесоари. Например: торбичка с приятни аромати (билки, подправки или кърпички, напоени с парфюма на мама или тате), които да предизвикат чувства или спомени. В допълнение се предлага и специален модул, който симулира сърдечен ритъм, за да направи преживяването още по-реалистично.

Емпатичните кукли ще очароват децата и ще запленят тяхното въображение. Малчуганите ще им измислят имена, възраст, семейство, какво харесват или не, различни случки, приключения, мечти, вярвания и т.н.

Те ще се грижат за любимия си приятел – ще „хранят“ куклата, ще я преобличат, приспиват, прегръщат, утешават, ще й споделят тайни или просто ще си говорят с нея.

 

 

 

Тази, наглед елементарна, игра с кукли има изключително важно значение за развитието на децата. По този начин те ще изградят свой морален компас. Ще се научат да разпознават и назовават емоциите си и да ги изразяват. Ще могат да тестват правилата и границите по безопасен за себе си и другите начин. Ще развият емпатия, състрадателност, грижовност, толерантност към различните, критично мислене и адекватни реакции в различни социални ситуации.

                         Logostore2

Сфери на въздействие:

• Емоционална интелигентност

• Комуникативни умения

• Адекватно социално поведение

• Съпричастност и състрадателност

• Чувство за отговорност

• Самоувереност и критичност

• Въображение и творческо мислене

 

Емпатичните кукли ще откриете в Логопедичен магазин и Специалните деца.

Logo-store ще представи своите продукти по време на Конференция "Приложна Логопедия" 2024. 

*спонсориран материал

Как най-лесно учат децата?

clever-book-logoКак най-лесно учат децата? Вероятно има много отговори на този въпрос, но ние в издателство „Клевър Бук“ вярваме, че най-ефективният и лесен начин е чрез игра. Нашата мисия е не просто да учим, а да стимулираме естествено заложените способности на всяко дете така, че то да ги развива и надгражда – с малка помощ от нас, възрастните, разбира се . Във всеки наш продукт влагаме много мисъл и внимание, като разчитаме както на наблюденията си върху деца, така и на съветите на професионалисти. И се радваме, когато това се оценява от децата и родителите.

 

Особено важна за нас е положителната обратна връзка от специалисти, работещи с деца – логопеди, учители, психолози. Ето кои са продуктите, които най-често се поръчват от тях:

Иновативни инструменти за улесняване на езиковото развитие: 

                                                "Разкажи ми история“

razkaji mi bg 3d 1

 Тези карти пъзел приканват децата да се впуснат в забавни приключения, разказвайки 10 истории от детското ежедневие. Всяка история се състои от 3 сцени, които децата трябва да открият, подредят и опишат. Ситуациите предразполагат към допълнителни дискусии с детето: А вие имате ли домашен любимец? Той прави ли бели? Разкажи ми някоя от тях! и т.н.

С подходящи насоки от специалист, картите „Разкажи ми история“ подпомагат развитието на експресивен език и умения за критично мислене по време на речевите сесии.

 

 

 

                                               „Играя и уча с буквите“

225008 b

 

 Образователните карти „Играя и уча с буквите“ са друг ресурс, който може да помогне за фонологичното осъзнаване и разпознаване на букви. С тях децата лесно развиват и затвърждават знанията си за буквите и тяхното печатно изписване. Включените допълнителни игри развиват буквено-звукови асоциации и фини двигателни умения, които са от съществено значение за развитието на речника и грамотността.

 

 

 

 

 

                                            “100 игри за света и буквите “

100-igri-za-sveta-i-bukvite

 

 „100 игри за света и буквите“ е цяло съкровище от забавни дейности, които подпомагат обогатяването на речниковия запас и развитието на когнитивните способности на децата. В тях има включени най-различни теми – от ежедневни предмети до природа и професии, а игрите, с които те са представени, допълнително развиват наблюдателността и съобразителността и стимулират езиковото развитие по време на терапевтичните сесии.

Илюстрациите са реализирани така, че върху тях да може да се добавят още допълнителни игри извън тази, която е описана с текст.

Ние от издателство „Клевър Бук“ разбираме значението на вашата мисия. Нашите продукти са създадени с много труд, любов и помощ от професионалисти. За нас е радост да подкрепим логопедите в тяхната мисия – да дадат възможност на децата да придобият нужните комуникативни умения, които ще им служат цял живот. Затова осигуряваме поредица от отстъпки и бонуси, които да направят работата ви по-лесна и ефективна – единственото, което трябва да направите, е да се регистрирате на сайта ни – cleverbook.net, като изберете опцията „преподавател“. Ще се радваме да подкрепим вашата мисия!

Издателство "Клевър Бук" ще представи своите продукти по време на Конференция "Приложна Логопедия" 2024. 

*спонсориран материал

Висши корови функции

speech-topicКрайният мозък е най-младата и съвършена структура в еволюцията на нервната система. Към крайния мозък спадат кората на големите полукълба, подкоровото бяло вещество, подкоровите ядра, страничните мозъчни стомахчета и мазолестото тяло. Съставен е от две полукълба, разделени чрез дълбока цепнатина, в дъното на която лежи мазолестото тяло, чрез което се свързват. Кората на крайния мозък е силно нагъната, формирайки дълбоки бразди(sulci), които ограждат изпъкнали гънки или извивки(gyri).

Прочети още...

Главен мозък. Части и функции.

brain 1Главният мозък е разположен в черепната кухина. При възрастен индивид достига тегло от 1250 гр. до 1350 гр. С възрастта масата му се променя, като по-интензивно се увеличава до 9 г. възраст. При новородено е 390 гр, а на 9 годишна възраст е 1150 гр. След деветата година масата на главния мозък много бавно се увеличава и достига максимума си около двадесетата година. Нарастването на мозъка се дължи, от една страна, на способността на клетките на невроглията да се размножават.

Прочети още...

Комуникативни нарушения при вродени лицеви аномалии

Ежегодна кампания "Стани автор в Логопедия.БГ"

ludmilaАвтор на статията е Людмила Нестерова, 4-ти курс сп.Логопедия в СУ "Св.Климент Охридски"

Тези нарушения се наричат още и биомеханични говорни нарушения на развитието, а в по старата логопедия се означават с ринолалия (носова реч). Все още и в българската логопедия термина ринолалия се използва,

Прочети още...

Страница 1 от 7

Free business joomla templates