Статии

15 идеи за децата в дъждовните дни

rainСтуденото, мъгливо или дъждовно време е предизвикателство за всеки родител.Децата, които са лишени от възможноста да излязат навън и да играят бързо могат да Ви превърнат в кълбо от нерви.Открихме няколко прекрасни идеи в различни сайтове и блогове, които ще Ви помогнат да играете, да се забавлявате и да учите.Предлагаме Ви нашият избор от 15 идеи, с които децата ще се забавляват цял ден!

 

Прочети още...

„Ъ – ъ – ъ!“ или кога ще проговори детето?

child 1Когато детето Ви е навършило две години, но все още не говори, то вече можем да обсъждаме изоставане в езиковото развитие.Често,родителите бъркат „изоставане в езиковото развитие“ и „нарушение на езиково развитие“.Изоставането в езиковото развитие не е диагноза, а моментното състояние на развитието на детето в овладяването на езика.Дали става въпрос за нарушение и какво точно е това нарушение – езиково или говорно може да прецени само специалист логопед. Прочети още...

Диспраксия

kidПо последни изследвания в световен мащаб около 10% от населението е засегнато от този проблем. Статистически погледнато, в клас от 30 деца, 3 от тях ще бъдат засегнати от диспраксия. Необходимо е това нарушение да бъде добре разбрано и навременно диагностицирано, тъй като диспраксията би могла сериозно да попречи на справянето на детето в училище или на реализирането на възрастния пациент както в личен, така и в професионален план.

Прочети още...

Скала за психомоторно развитие

skalaНай-честото притеснение на родителите е дали детето им се развива нормално. Някой прохождат по-рано, други проговарят по-късно, всички те са различни и следват свой собствен път на развитие. С тази скала, бихме искали да ви дадем ориентир за развитието на детето. Имайте предвид, че малки разлики в развитието са нормални. В случай, че забележите голямо отклонение-обърнете се към специалист. Психомоторното развитие на детето по следните параметри:

Прочети още...

Ранно детско развитие.Език и общуване.

momyВсичко започва в семейството.Чували сте това, нали? Но, всъщност детското развитие започва още от утробата на майката. След първите три месеца от бременността можете да започнете да общувате с детето си.На този етап, това общуване е пасивно, но е от изключително значение за последващото развитие на детето.Децата разпознават гласа на майката и бащата още преди да са се родили.Започнете да създавате емоционална връзка с него следвайки няколко прости съвета:

Прочети още...

Невероятните деца билингви

flagsВсяко дете се ражда с уникалната способност да усвоява език като форма на комуникация.Около три месеца след  раждането детето се ориентира и се насочва към езика,който чува в най-голям процент от времето,в което будува.След шестия месец проговарянето започва на езика,на който говори майката,респективно човека,който се грижи за него.За да се усвоят правилата на един език и речниковия запас да достигне до ниво за комуникация е необходимо време,което средно може да се приравни към четири годишната възраст на детето. Прочети още...

Моето дете заеква

girl-isolatedЗаекването е сериозно нарушение, което влияе отрицателно върху способността за общуване и нанася трайни последствия върху цялостната личност и психика на детето.Tъкмо затова, веднъж появил се, такъв проблем не трябва да се пренебрегва или да се изчаква неговото отминаване от само себе си. Рискът едно нормално, физиологично запъване или повтаряне на срички и звукове в ранна детска възраст да прерастне в заекване винаги е налице. Адекватната реакция и пряка отговорност на родителите тук е

Прочети още...

Специфични обучителни трудности

home1Този термин се използва, за да опише онази част от учениците, които имат определени затруднения в овладяването на училищните умения. Разбира се, всяко дете би могло в един или друг момент да срещне някакви пречки при усвояване на учебния материал. Деца на една и съща възраст демонстрират големи различия както във физическо, така и в психичното си развитие. Тези различия изпъкват особено ярко в първите години в училище. И все пак съществува една група деца, за които проблемите с ученето са не просто инцидентно или периодично явление.При тях характерът на затрудненията носи белега на нарушение. 

Прочети още...

Монтесори и ранното детско развитие

igrachkiПървите 6 години на детето са периодът за натрупване на всички основни характеристики на интелекта и характера, с други думи на психическия живот на човека.В периода 0-3 годишна възраст мозъкът на бебето се намира в състояние на пълна откритост към света и възприема огромна информация, като под хипноза. Около 3 годинки детето започва да упражнява и развива всичко това, което дотогава е натрупало като знание за средата, която го заобикаля. Под ‘нула’ се счита даже не раждането, а самото зачеване, т.е. психическото формиране на детето започва още от утробата. Прочети още...

Вродени цепнатини на устната и/или небцето

В ранния стадий на бременността отделните части на лицето се развиват самостоятелно, след което се съединяват. Понякога, някои части не се сливат напълно, което определя и появата на цепнaтина. Съществуват различни видове цепнатини с различна тежест.

Цепнатина на устната


Цепнатината на устната е състояние, при което горната устна не е цялостно завършена. Изглежда, като че ли има разрез на устната. Може да варира от лека резка на червената част от устната до пълното и  разделяне по единия или двата разцепени ръба на устната, нагоре до носа. Цепнатината може да бъде едностранна или двустранна, в зависимост от това дали са засегнати едната или двете части на горната устна.

Прочети още...

Развитие на детския глас

singerНай-младата функция, от функциите на гръкляна, е фонаторната. Той основно е свързан с дихателната функция поради особеното си местоположение - при кръстосването на дихателния и храносмилателния път, като във връзка с това той има и защитна функция, като притежава и ролята на сфинктер, тъй като предпазва долните дихателни сегменти от попадане на ненужни тела.
Фонаторната функция се осъществява от високо диференцирани и координирани движения на гласните връзки. Във филогенетичен план за пръв път у земноводни /саламандри/ на основата на защитния механизъм се появява фонаторната функция, която се диференцира при бозайниците, за да достигне съвършенството си при човека.

Прочети още...

Страница 4 от 5

Free business joomla templates