Статии

Великденски занимания за деца и родители

С наближаването на Великден потърсихме различни идеи за занимавки за деца и родители.Нашият избор включва идеи, които могат да се изработят лесно, но са много красиви.Забавлявайте се!

easter11.Украса "Великденско яйце":

- сгънете лист на две

- изрежете полукръг и го отстранете

- залепете тънки цветни ленти от едната страна, направете дупчица с клечка за зъби и завържете конеца

 - оформете овал и го изрежете

 

 

Прочети още...

10 признака за дисграфия

childwriting 1293249cДисграфия или разстройство на възможността за писане е нарушение, което обикновенно предизвиква тревога в ранна училищна възраст при започване на процеса за ограмотяване на детето.Понякога, родителите и преподавателите, неглижират проблема като обвиняват детето, че е мързеливо, не е достатъчно старателно или просто се глези.Трябва да се вземе предвид, че състоянието на писането не се подобрява само с повече старание и диктовки. Предлагаме Ви списък с най – лесно откриваемите признаци за дисграфия:

Прочети още...

Планираният билингвизъм - въпроси, които възникват

 biЕдна голяма част от билингвистичните деца овладяват езиците по естествен начин,  пораствайки в обкръжение, което изисква владеенето на два или повече езика. При благоприятни психосоциални фактори, техният билингвизъм се развива без никакво лингвистично планиране от страна на семейството им. Но, все повече родители искат да вземат в свои ръце двуезичното развитие на децата си още от най-ранно детство.

Прочети още...

Ранни признаци на аутистичните деца / 2 - 5 години/

ribbonАутистичните деца в ежедневното си поведение проявяват следните характеристики:

  • те са напълно безразлични към това, което става около тях, индиферентни към обкръжението;
  • не създават контакт с очи и виждат лицата като прозрачни тела, погледът им минава като че ли през тялото;
  • не говорят и не проявяват желание за контакт;
  • създават впечатлението на глухи, а в същото време имат остър слух за определени шумове и проявяват интерес към Прочети още...

15 идеи за децата в дъждовните дни

rainСтуденото, мъгливо или дъждовно време е предизвикателство за всеки родител.Децата, които са лишени от възможноста да излязат навън и да играят бързо могат да Ви превърнат в кълбо от нерви.Открихме няколко прекрасни идеи в различни сайтове и блогове, които ще Ви помогнат да играете, да се забавлявате и да учите.Предлагаме Ви нашият избор от 15 идеи, с които децата ще се забавляват цял ден!

 

Прочети още...

„Ъ – ъ – ъ!“ или кога ще проговори детето?

child 1Когато детето Ви е навършило две години, но все още не говори, то вече можем да обсъждаме изоставане в езиковото развитие.Често,родителите бъркат „изоставане в езиковото развитие“ и „нарушение на езиково развитие“.Изоставането в езиковото развитие не е диагноза, а моментното състояние на развитието на детето в овладяването на езика.Дали става въпрос за нарушение и какво точно е това нарушение – езиково или говорно може да прецени само специалист логопед. Прочети още...

Диспраксия

kidПо последни изследвания в световен мащаб около 10% от населението е засегнато от този проблем. Статистически погледнато, в клас от 30 деца, 3 от тях ще бъдат засегнати от диспраксия. Необходимо е това нарушение да бъде добре разбрано и навременно диагностицирано, тъй като диспраксията би могла сериозно да попречи на справянето на детето в училище или на реализирането на възрастния пациент както в личен, така и в професионален план.

Прочети още...

Скала за психомоторно развитие

skalaНай-честото притеснение на родителите е дали детето им се развива нормално. Някой прохождат по-рано, други проговарят по-късно, всички те са различни и следват свой собствен път на развитие. С тази скала, бихме искали да ви дадем ориентир за развитието на детето. Имайте предвид, че малки разлики в развитието са нормални. В случай, че забележите голямо отклонение-обърнете се към специалист. Психомоторното развитие на детето по следните параметри:

Прочети още...

Ранно детско развитие.Език и общуване.

momyВсичко започва в семейството.Чували сте това, нали? Но, всъщност детското развитие започва още от утробата на майката. След първите три месеца от бременността можете да започнете да общувате с детето си.На този етап, това общуване е пасивно, но е от изключително значение за последващото развитие на детето.Децата разпознават гласа на майката и бащата още преди да са се родили.Започнете да създавате емоционална връзка с него следвайки няколко прости съвета:

Прочети още...

Невероятните деца билингви

flagsВсяко дете се ражда с уникалната способност да усвоява език като форма на комуникация.Около три месеца след  раждането детето се ориентира и се насочва към езика,който чува в най-голям процент от времето,в което будува.След шестия месец проговарянето започва на езика,на който говори майката,респективно човека,който се грижи за него.За да се усвоят правилата на един език и речниковия запас да достигне до ниво за комуникация е необходимо време,което средно може да се приравни към четири годишната възраст на детето. Прочети още...

Страница 4 от 6

Free business joomla templates