Какво да очакваме на първото си посещение при логопед?

slide-4Първата среща с избраният от Вас терапевт е много важна за бъдещата Ви съвместна работа.Това е момента за запознаване и разяснения.
Какви са Вашите наблюдения върху говора на детето Ви,кой Ви е насочил към специалист,както и за започване на диагностичният процес.


      Всяко логопедично изследване започва с "Фамилна анамнеза"./Виж статията "Карта за определяне на логопедичен статус"/.
      В тази част от обследването се записват най-общи данни за семейството,езиковата среда на детето,наблюдава ли се наследствено това нарушение и т.н.
      Не се притеснявайте да отговаряте на въпросите на Логопеда.Те са в помощ на диагностичния процес,конфиденциални са и не се предоставят на трети лица.

Прочети още...

Кога е най-добре да посетите логопед?

MP900446486Преди да заведете детето си на Логопед е добре да се запознаете с нормата за речево и езиково развитие за български език.Трябва да имате предвид, че тя не е статична и отклонение от шест месеца не е фатално.И все пак, добре е да се обърнете към специалист, ако:               

       - до тригодишна възраст детето Ви не говори.

  Ако в предучилищна възраст детето Ви :

   - има проблем с разпознаването  на цветовете и техните имена

   - не се ориентира в посоките ляво-дясно, горе-долу

Прочети още...

Норма за езиковото развитие на деца

dad2Съществуват няколко скали за развитието на детската реч.Моля, имайте предвид, че отклонение от няколко месеца е нормално.В случай, че забележите големи разлики се обърнете към специалист!

0 месец:
      Плаче интензивно при неприятни усещания. Прочети още...

Страница 10 от 10

Free business joomla templates