Развитие на фината моторика - да си направим тиква!

paper strip pumpkinЕсента е красив сезон с много цветове и огромен избор на различни занимания и игри. Предлагаме ви едно занимание за развитие на фината моторика, което може да се използва като основа за работа по темите - есен, плодове и зеленчуци през есента, цветове и форми. 

Изработване на тиква от хартия

Прочети още...

Коледни украшения за елха

kids ornamentsНаближава най-чакания период от годината-Коледните празници! Подбрахме за вас 30 идеи за детски занимания, с които не само ще се потопите в Коледния дух, но и ще ви помогнат за развитието на разбирането, фината моторика и обогатяването на речниковия запас на децата.Ще ви представяме по едно занимание всеки ден до Коледа.

2. Играчка за елхата

За да направите тази красива звезда са ви необходими: 4 бр. клечки /тип сладоледени, може и цветни/, лепило, брокат и панделка.

Как се прави: Залепете клечките във формата на звезда като слагате по една капка лепило между тях.

Прочети още...

Коледни орнаменти за най-малките

Наближава най-чакания период от годината-Коледните празници! Подбрахме за вас 30 идеи за детски занимания, с които не само ще се потопите в Коледния дух, но и ще ви помогнат за развитието на разбирането, фината моторика и обогатяването на речниковия запас на децата.Ще ви представяме по едно занимание всеки ден до Коледа. Да започваме:

potato-ornament-bulb-stamping-craft-for-kids1.Коледни орнаменти за най-малките

Необходими материали: Няколко средно големи картофа, нож, бои за рисуване, четки, бял лист и блестящи ленти/шнур за приказен завършек.

Как се прави: Разрежете картофите през средата. Изрежете малки лентички, така че да оформите макета на орнамента. Дайте макетите на малките сръчковци за да ги оцветят в цветовете, които харесват. Внимателно ги поставете върху лист и повдигнете за да остане отпечатък. Довършете с красива панделка или шнур. Оригиналната идея можете да разгледате: в този линк.

 

 

 

 

 

Морски рибки

Potato-Mash-Fish1В разгара на лятото ви предлагаме да си направите тези красиви, морски рибки. Правят се изключително лесно, а оцветяването им е много забавно. Необходима ви е средно твърда хартия, картон или друга основа за да направите шаблоните. Изрежете ги внимателно. Следващата стъпка е оцветяването- за което се използва приставката за мачкане на картофи от кухнята. Поставете приставката върху боята и след това върху шаблоните.

Прочети още...

Изкуство с камъчета

painted-rocksРазходката по морския бряг ще ви помогне да се подготвите за този арт проект - съберете изгладени от морето камъчета с различна форма и големина. Те ще ви бъдат необходими за да създадете своя уникален свят от рисунки върху камък! Основни материали - камъчета, темперни бои, четки за рисуване, лак за финала. Заниманието развива креативността, вниманието, концентрацията и фината моторика.

Прочети още...

Как се оцветяват макарони?

cvetni makaroni LogopediaBGИгрите и заниманията с цветни макарони са сред най-любимите на децата. Правят се изключително лесно и бързо, а вариантите за приложението им са толкова много! Ето нашата рецепта:

Необходими материали:

Прочети още...

Как се прави сурвачка?

koledariДряновата сурвачка, наричана в някои краища сурукница или сурвакница, традиционно се използва на  Васильовден -1 януари. Има различна украса, но формата и е строго стилизирана. В централна и източна България, сурвачката се украсява с плодове, пуканки и гевречета /кравайчета/, докато в западна България често се окачват и монети. 

Какви материали са ви необходими за изработването на традиционна сурвачка:

Прочети още...

7 есенни идеи

Есента дойде, а с нея се променят и цветовете, и заниманията. Няма нищо по-лесно от това да се учиш от света, който виждаш и докосваш в момента, затова създадохме колекция от седем занимания за деца и родители - по едно за всеки ден от седмицата. Заниманията, които подбрахме можете да използвате за изучаване на сезоните, увеличаване на речниковия запас, за развитие на фината моторика и за забавление.

leaf-people1. Горските хора

Необходими материали:

- 4 ролки от тоалетна хартия

- шнур или клечки за ръцете

- 4 листа с различна форма

- 8 очички, малки парчета кора от дърво или копчета

- ножица и лепило

Как се прави: Залепете очичките върху листата, пробийте малки дупки за поставяне на "ръцете" и промушете шнура или клонките. Залепете кората или копчетата върху ролките. Почти сте готови - остава само да залепите листата върху горната част на ролките.

Прочети още...

Ябълковото дърво

qbulkaЗа направата на това красиво ябълково дърво са ви необходими: ролка от тоалетна хартия, няколко салфетки, лист за основата,червени или жълти копчета за ябълките, акварелни боички и четка, малко лепило и ножица.

Как се прави: Оцветете салфетките в желаната гама - в зелено, жълто или оранжево и оставете да изсъхнат. Разбира се, можете да използвате и цветни салфетки.Оцветете основата в синьо/небе/ и зелено/трева/ или използвайте цветен лист. Залепете ролката върху листа. Очертайте короната на дървото и намажете с  лепило вътре.

Прочети още...

Арт проект със семена

nature artДецата могат да прекарат часове в създаването на интересни картини с оцветени семена. Можете да използвате заниманието за сортиране по цвят, за развитие на фината моторика и изучаване на формите.Творческите възможности са безкрайни. Ето необходимите материали:

1. изсушени семена от тиква

2. изсушени зрънца от царевица

3. бял винен оцет

4. оцветител /готварски или боя за яйца/

Прочети още...

Вземи дъгата у дома

RainbowВ едно занимание събираме упражнение за фината моторика, изучаване на цветове и арт проект. Поканете дъгата във вашия дом! Необходими материали:

1. готварска сол

2. цветни тебешири /ако са заоблени ще ви бъде по-лесно/

3. лист хартия за подложка

4. стъклен буркан с капачка

Как се прави:

Прочети още...

Страница 1 от 2

Free business joomla templates