Три лесни дихателни упражнения - игри

Правилното насочване на издишната въздушна струя е от изключително значение за правилното произношение на съгласните звукове в българския език. При работата с деца най-често се използва игрови подход. Вашият логопед ще ви покаже как да изпълнявате правилно упражненията у дома, а тук сме ви подбрали някой от най-забавните упражнения-игри.

vuzdushen futbol

1. Въздушен футбол

В голяма картонена кутия залепете зелен картон и очертайте врати подобно на футболно игрище. С няколко сламки направете две врати. Участниците играят с къси сламки и малки памучни топчета. Целта на играта е да вкарате топчето в противниковата врата като използвате единствено силата на издишната въздушна струя!

Трик: Можете да използвате предстоящата игра на въздушен футбол като предложите "загрявка" - духане на свещ или друго дихателно упражнение. Децата със сигурност ще участват!

Прочети още...

5 занимания за малки изследователи

Ирина Гогова е ресурсен учител в гр.Перник. Тя ни изпрати част от любимите занимания на нейните ученици.

DSC089771.Малки изследователи

Необходими материали: капак от кутия, пясък, четка за рисуване, мек пъзел

Как се прави: Изберете капак от кутия иго напълнете с пясък. Скриите числа, букви, животни в пясъка и помолете детето да ги открие и да ги сложи по местата им като използва четката.

Заниманието е подходящо за развитие на фината моторика, изучаване на редици и въвеждането на нови думи.

Прочети още...

3 лесни игри за смятане

За да запознаем децата с цифрите и стойностите им избрахме тези три лесни игри:

guseniki1. Гъсенички

Необходими материали: мъниста в различен цвят, шнур, топче за главата на гъсеничката.

Как се прави: Закрепваме топчето в края на шнура и започваме да нижем мънистата. Когато достигнат желания брой/10,15,20/ завиваме края на шнура за да не се изнижат мънистата.Освен за изучаване на цифрите гъсеничките могат да се използват и за смятане и развитие на фината моторика.

Прочети още...

Пиши и изтрий

album za zadachiИгрите "напиши и изтрий" са популярни сред децата, но за съжаление имат край.Рано или късно детето научава верния отговор и играта вече не е толкова забавна. Трябва ли да купувате всеки път нов комплект? Във варианта, който ви предлагаме можете да променяте задачите всеки ден и да се забавлявате и учите безкрай.

Необходими материали:

1. албум за снимки с подходящи размери

2. маркер /изтриваем/

Прочети още...

Тактилни игри

taktilni igriПознай какво се крие тук? Това занимание е подходящо за подобряване на тактилните възприятия при деца, като в същото време упражняваме и развиваме езиковата компетентност. Необходими са ви детско чорапче, чаша с подходяща форма и два по два еднакви предмети с различна текстура. Поставете избраните предмети в чашата, а нея сложете в детското чорапче. Помолете детето да извади един предмет и да го опише: мек, кръгъл, пухкав, студен, метален, дървен....Следващата задача е да бъде открит неговия двойник, без да поглежда в чорапчето. Задачата се повтаря докато детето открие всички двойки предмети.

Прочети още...

Ред по ред

math 4Шаблоните с форми и цветове са чудесно занимание, както за развитие на фината моторика, така и за концентрация, внимание и памет.

Необходими материали:

1.цветни щипки за пране

2. картони за защипване

3. цветна хартия за шаблона 

4. ножица и лепило

Прочети още...

Есенна геометрия

esenЕсента е сезона на плодородието и изобилието. Вижте нашето предложение за изучаване на геометричните форми с даровете от природата. Заниманието ще подпомогне и развитието на фината моторика.

Необходими материали: грозде, клечки за зъби, малки купички

Как се прави:

Прочети още...

Математика за всички

Овладяването на математическите умения започва от ранна детска възраст. Предлагаме ви няколко идеи как да превърнете скучните задачи в цветно приключение.

 

math 1Необходими материали:

1. ролки от тоалетна хартия - 8 бр.

2. цветна хартия

3. дървени клечки

4. маркер, ножица, лепило

Прочети още...

Сортиране по цвят

Sorting-the-Rainbow-5Сортирането по цвят е стратегия, която можете да използвате не само за научаване на цветовете, но и за упражнение за развитие на фината моторика. Сортиране по цвят " Дъгата" е една чудесна идея, която е подходяща за деца от 3 до 7 годишна възраст. Бъдете внимателни - играта съдържа дребни части, които е възможно да бъдат погълнати от детето.

Прочети още...

Направи си сам геоборд

geoboardГеоборд е чудесен начин за запознаване с геометричните форми, буквите и цифрите. С негова помощ можете дори да създавате картини. Не е трудно да си направите сами такава дъска, а ето и необходимите материали:

1. ПДЧ дъска или коркова дъска

Прочети още...

Колко е часа?

Time Eggs FinalПонятието време за децата е трудно за усвояване."Ще дойда след 5 минути" за тях е някъде в далечното бъдеще. Всеки, който е опитвал да научи дете да разпознава часовника знае, че това е истинско предизвикателство. Предлагаме ви забавно занимание за учене на часовника, с което освен да разпознава часа детето много ще се забавлява.

Прочети още...

Страница 1 от 2

Free business joomla templates