Логопед на годината-гласуване

logoped-na-godinata-first-logo5Започна гласуването за първите награди "Логопед на годината" организирани от Логопедия.БГ

Мисия на наградите е да бъдат отражение и признание за положения труд, себеотдаване и развитие на логопедите като специалисти, както и на приноса им в развитието на професията.

Номинираните специалисти и организации очакват вашия глас на logopednagodinata.bg

 

Първи годишни награди "Логопед на годината 2023"

logoped-na-godinata-first-logo5На 11-ти март Логопедия.БГ ще връчи първите годишни награди „Логопед на годината“.

Мисия на наградите е да бъдат отражение и признание за положения труд, себеотдаване и развитие на логопедите като специалисти, както и на приноса им в развитието на професията.

Всеки може да номинира за награда работещи логопеди и организации независимо от сферата на тяхната месторабота: държавен или общински център, НПО, болница, училище или детска градина, частна практика и др.

Ще бъдат връчени  девет индивидуални награди по региони, награда за организация, както и специалната награда „Логопед на годината“ за изключителни постижения.

 

Краен срок за номиниране: 15.02.2023г.

 

След излъчването на номинациите ще имате възможност да гласувате за вашия любим логопед или организация/институция от 16.02. до 05.03. 2023г.

 

Наградите ще бъдат връчени на 11.03. 2023г. на специална церемония в гр. София

 

Линк към страницата на събитието:  https://logopednagodinata.bg/

Линк към събитието във Фейсбук:  https://fb.me/e/2xxbyohMT

Логопед с добро сърце 2023

LOGOPEDSDOBROSYRCE-GROUP-COVER

През месец март 2023г.  Логопедия.БГ (www.logopedia.bg) организира за пети път кампания за безплатни консултации с водещи специалисти логопеди.

Времето на провеждане на кампанията за безплатни консултации с логопед не е случайно.

През месец март отбелязваме Европейския ден на логопедичната терапия(6-ти март), който българските логопеди разпознават и като свой професионален празник.

През тази година кампанията се провежда под надслов „Провери за да знаеш!“ и се фокусира върху създаването на навици за регулярни консултации с логопед.

 Важно е да напомним, че само така може пълноценно да бъде проследено езиково-говорното развитие на децата, както и да създадем една устойчива превенция на риска от изоставане в развитието на комуникативните умения.

Нашата цел е да осигурим достъп до консултация с изявени специалисти логопеди в цялата страна и да популяризираме работата на езиково-говорните терапевти. Логопедите, които се включват в кампанията работят изцяло на доброволен принцип- водени от любовта към всяко дете.

Кампанията ще завърши с връчването на първите награди „Логопед на годината“ на специална церемония на 11.03.2023г. 

Регистрация на специалисти и повече информация ще откриете на : kauza.logopedia.bg

Нови доказателства за автоимунния характер на аутизма

iStock-1125389932 850 1Нови доказателства в подкрепа на тезата за автоимунния характер на аутизма.

„С това ново изследване не сме доказали причинно-следствената връзка, но това е една улика в подкрепа на идеята, че аутизмът може да е автоимунно разстройство, точно както се смята, че множествената склероза е“, казва Андерсън.

В бъдещи изследвания Андерсън и колегите му ще работят за разработването на генетично разработен модел на животни на тази Т-лимфоцитна маншетна невропатология за провеждане на изследвания за определяне на механизма, както и на причината и следствието.

Екипът също така планира да търси биомаркери - измерим диагностичен подпис в урината, кръвта или тъканите на пациента - които могат да бъдат използвани за идентифициране на тези новодокументирани клетъчни характеристики при живи пациенти. От своя страна тези биомаркери могат един ден да помогнат на клиницистите в диагностиката и дългосрочната грижа за хората с аутизъм.

Прочети още...

Учени разкриха различия в сензорната преработка при хора с дислексия

h research dyslexia-adaptation-figure simpleНевролози от Масачузетския технологичен институт в съвместно проучване с  изследователи от университета в Бостън(САЩ) са открили, че основен механизъм, който е в основата на сетивното възприятие, е недостатъчен при индивиди с дислексия. Мозъкът обикновено се адаптира бързо към сензорния стимул, като например звука на гласа на човек или изображения на лица и предмети, като начин да се направи обработката по-ефективна. Но при хората с дислексия адаптацията е средно около половината от тази на хората, при които не се наблюдава това разстройство.

Прочети още...
Free business joomla templates