Конференция "Приложна логопедия" 2024

logoconУважаеми колеги и приятели на логопедията,

От създаването си през 2010г. Логопедия.БГ се стреми да бъде платформа за новото и полезното в областта на логопедичната професия. Наша основна цел винаги е била да подкрепяме практикуващите специалисти и да подпомагаме израстването на логопедичното общество в България.

 Заедно с вас вече пет години осъществяваме кампанията за безплатни консултации „Логопед с добро сърце“, която достига до стотици семейства в България.

 

Заедно случихме и първите награди-признание Логопед на годината.

 

За нас е удоволствие да Ви поканим на следващото събитие организирано от Логопедия.БГ:

Конференция „Приложна логопедия“!

Събитието ще се състои на 29/30/31 март 2024г., а наш домакин е Гранд хотел Пловдив.

Очакват ни три дни изпълнени с полезни лекции, семинари и възможности да обменяме контакти, опит и знания. 

Към богата лекционна програма добавихме и ЕКСПО на водещи вносители и производители на материали и игри в подкрепа на логопедичната терапия.

Най-хубаво е, когато сме заедно!

Очакваме Ви!

Пълната програма вижте на events.logopedia.bg

Ива Александрова

Логопедия.БГ

Конференция “Родени твърде рано – медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”

nedonoseni0За трети пореден път, по случай Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, Фондация “Нашите недоносени деца” организира конференцията “Родени твърде рано – медицински и социални аспекти на развитието на недоносените деца”, съвместно с Българската асоциация по неонатология. Събитието ще събере отново водещи медицински експерти и развитийни специалисти с опит в грижата за недоносените деца и ще даде възможност те да споделят знанията си с техни колеги, специализанти, здравни работници и родители. Конференцията ще се проведе на 17 ноември 2023 г. в Capital Fort (бул. Цариградско шосе 90), град София. Предвидено е тя дабъде в хибриден формат – присъствено и онлайн, за да се даде възможност да достигне до колкото се може по-широка аудитория и участието в нея е безплатно.

Юбилейна научна конференция с международно участие "Логопедията с поглед към бъдещето"

 лого фноиНа 10-ти и 11-ти ноември 2023г. Катедра Логопедия към ФНОИ организира юбилейна научна конференция с международно участие "Логопедията с поглед към бъдещето". 

Вижте програмата тук: https://bit.ly/3QuKknU

Уебинар "Детска говорна апраксия"

webinar eslaНа 30.11.2023g. ще се състои уебинар -част от серията на ESLA: Детска говорна апраксия-диференциална диагностика.
Уебинарът е безплатен за членове на ESLA!!
Ako сте член на Сдружение Частно практикуващи логопеди то вие сте и член на ESLA!!
Регистрация тук: http://bit.ly/3FIBz4l

Логопед с добро сърце 2023

LOGOPEDSDOBROSYRCE-GROUP-COVER

През месец март 2023г.  Логопедия.БГ (www.logopedia.bg) организира за пети път кампания за безплатни консултации с водещи специалисти логопеди.

Времето на провеждане на кампанията за безплатни консултации с логопед не е случайно.

През месец март отбелязваме Европейския ден на логопедичната терапия(6-ти март), който българските логопеди разпознават и като свой професионален празник.

През тази година кампанията се провежда под надслов „Провери за да знаеш!“ и се фокусира върху създаването на навици за регулярни консултации с логопед.

 Важно е да напомним, че само така може пълноценно да бъде проследено езиково-говорното развитие на децата, както и да създадем една устойчива превенция на риска от изоставане в развитието на комуникативните умения.

Нашата цел е да осигурим достъп до консултация с изявени специалисти логопеди в цялата страна и да популяризираме работата на езиково-говорните терапевти. Логопедите, които се включват в кампанията работят изцяло на доброволен принцип- водени от любовта към всяко дете.

Кампанията ще завърши с връчването на първите награди „Логопед на годината“ на специална церемония на 11.03.2023г. 

Регистрация на специалисти и повече информация ще откриете на : kauza.logopedia.bg

Нови доказателства за автоимунния характер на аутизма

iStock-1125389932 850 1Нови доказателства в подкрепа на тезата за автоимунния характер на аутизма.

„С това ново изследване не сме доказали причинно-следствената връзка, но това е една улика в подкрепа на идеята, че аутизмът може да е автоимунно разстройство, точно както се смята, че множествената склероза е“, казва Андерсън.

В бъдещи изследвания Андерсън и колегите му ще работят за разработването на генетично разработен модел на животни на тази Т-лимфоцитна маншетна невропатология за провеждане на изследвания за определяне на механизма, както и на причината и следствието.

Екипът също така планира да търси биомаркери - измерим диагностичен подпис в урината, кръвта или тъканите на пациента - които могат да бъдат използвани за идентифициране на тези новодокументирани клетъчни характеристики при живи пациенти. От своя страна тези биомаркери могат един ден да помогнат на клиницистите в диагностиката и дългосрочната грижа за хората с аутизъм.

Прочети още...

Учени разкриха различия в сензорната преработка при хора с дислексия

h research dyslexia-adaptation-figure simpleНевролози от Масачузетския технологичен институт в съвместно проучване с  изследователи от университета в Бостън(САЩ) са открили, че основен механизъм, който е в основата на сетивното възприятие, е недостатъчен при индивиди с дислексия. Мозъкът обикновено се адаптира бързо към сензорния стимул, като например звука на гласа на човек или изображения на лица и предмети, като начин да се направи обработката по-ефективна. Но при хората с дислексия адаптацията е средно около половината от тази на хората, при които не се наблюдава това разстройство.

Прочети още...
Free business joomla templates