Европейски ден логопедичната терапия 2020

New Project 15 2На шести март отбелязваме Европейския ден на логопедичната терапия. Честит празник на всички логопеди!

Пожелаваме Ви здраве, щастие и много успехи!

Кампания за безплатни логопедични прегледи "Логопед с добро сърце" 2020г.

logopediabg-kauza-fbОт втори до осми март 2020г. Логопедия.БГ (www.logopedia.bg) организира за трета поредна година кампания за безплатни консултации с водещи специалисти логопеди.

През тази година кампанията се фокусира върху необходимостта от ранно откриване на нарушенията и навременното започване на логопедична терапия. Ранната логопедична интервенция намалява времето необходимо за коригиране на нарушенията и позволява по-мек, холистичен подход към нарушенията в детското развитие.

Нашата цел е да осигурим достъп до консултация с изявени специалисти логопеди в цялата страна и да популяризираме работата на езиково-говорните терапевти. Логопедите, които се включват в кампанията работят изцяло на доброволен принцип водени от любовта към всяко дете.

 

Наш основен партньор за 2020г. е Сдружение частно практикуващи логопеди, с чиято подкрепа успяваме да разширим обхвата на кампанията като гарантираме, че членовете на Сдружението имат легална частна практика.

Прочети още...

Ново сдружение на българските логопеди

p2В началото на месец септември тази година е учредено ново сдружение на частно практикуващите логопеди. Учредители на новата организация са Нина Йорданова, гл.ас.д-р.Елена Бояджиева Делева и Ива Александрова.   

Повече за целите и мисията на организацията можете да научите от представянето им тук: 

Сдружението е създадено с мисията да обедини частно практикуващите логопеди за по-добра комункация в общността и с пациентите в името на високи професионални стандарти.

Една от основните цели е обединяване на усилията в името на подобряване на качеството на предлаганите услуги и подпомагане на легалната частна практика. Целите и планираните задачи бяха представени официално на 02.09.2019 г. Ако проявявате интерес към събитието и последвалата дискусия, може да ги изгледате на запис, като последвате този линк:

https://webinaria.bg/watch/watch2.php?meetingId=9198f1d3c1e71551a2a391b1d10373107c81eaea-1567441360247&fbclid=IwAR3B6TH2o0ZBoHQBmPzyS8In5_rSr6dr-uW6Prh_y-U9zZtjRAGykRga05k

 

Прочети още...

Нови доказателства за автоимунния характер на аутизма

iStock-1125389932 850 1Нови доказателства в подкрепа на тезата за автоимунния характер на аутизма.

„С това ново изследване не сме доказали причинно-следствената връзка, но това е една улика в подкрепа на идеята, че аутизмът може да е автоимунно разстройство, точно както се смята, че множествената склероза е“, казва Андерсън.

В бъдещи изследвания Андерсън и колегите му ще работят за разработването на генетично разработен модел на животни на тази Т-лимфоцитна маншетна невропатология за провеждане на изследвания за определяне на механизма, както и на причината и следствието.

Екипът също така планира да търси биомаркери - измерим диагностичен подпис в урината, кръвта или тъканите на пациента - които могат да бъдат използвани за идентифициране на тези новодокументирани клетъчни характеристики при живи пациенти. От своя страна тези биомаркери могат един ден да помогнат на клиницистите в диагностиката и дългосрочната грижа за хората с аутизъм.

Прочети още...

Фамилната наследственост е ключов фактор за проявите на различни неврологични разстройства

image previewГенетичния фонд на семейството е ключов за развитието на различни неврологични разстройства като аутизъм или синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието.

В публикувано изследване на Pen State в списание „ Генетика и медицина“, изследователите описват резултатите от своите проучвания.

„Общият брой мутации, заличавания, дублирания или други промени в ДНК последователността може да обясни защо индивидите с мутация могат да демонстрират значително различни симптоми.“

Прочети още...

Учени разкриха различия в сензорната преработка при хора с дислексия

h research dyslexia-adaptation-figure simpleНевролози от Масачузетския технологичен институт в съвместно проучване с  изследователи от университета в Бостън(САЩ) са открили, че основен механизъм, който е в основата на сетивното възприятие, е недостатъчен при индивиди с дислексия. Мозъкът обикновено се адаптира бързо към сензорния стимул, като например звука на гласа на човек или изображения на лица и предмети, като начин да се направи обработката по-ефективна. Но при хората с дислексия адаптацията е средно около половината от тази на хората, при които не се наблюдава това разстройство.

Прочети още...

Хиперактивност и дефицит на внимание или проблеми със съня?

daylight-saving-children-sleep-napsОколо 75% от децата и възрастните с хиперактивно разстройство с дефицит на внимание (ХАДВ)  имат нарушения на съня, но досега те се считаха за отделни проблеми. Сега, в съчетание от най-новите изследвания, учените предлагат нова теория, която казва, че голяма част от ХАДВ може всъщност да е проблем, свързан с липсата на обикновен сън.

„Вярваме, че това е така, защото когато дневният и нощният ритъм е нарушен времето на няколко физически процеса се нарушава. Не само от съня, но и от температурата, моделите на движение, времето на храненията и т.н.“- споделя професор Kooй (Kooij) от университетския медицински център в Амстердам.

Прочети още...
Free business joomla templates