„Ъ – ъ – ъ!“ или кога ще проговори детето?

child 1Когато детето Ви е навършило две години, но все още не говори, то вече можем да обсъждаме изоставане в езиковото развитие.Често,родителите бъркат „изоставане в езиковото развитие“ и „нарушение на езиково развитие“.Изоставането в езиковото развитие не е диагноза, а моментното състояние на развитието на детето в овладяването на езика.Дали става въпрос за нарушение и какво точно е това нарушение – езиково или говорно може да прецени само специалист логопед.

Ако сте посещавали детски кът или детска ясла, изобщо място, в което не сте заедно с детето, най – често задаваният въпрос е: „Използва ли детето Ви специфични думи, с които назовава близки хора или свои потребности?“

Това е така, защото “думите” при децата не са това, което са при възрастните.Те имат различно семантично съдържание и звукова форма. В детския език “дума” е всяка комбинация от два или повече звука, която се използва от детето в различни ситуации за една и съща цел, независимо дали наподобява или не звуковата форма на думата на възрастните.

В нормалното развитие, детето започва да изговаря първите си “думи” към края на първата година, а първите “изречения” около 1 година и 6 месеца - 2 години.

„Изречение“ на този етап наричаме всяка комбинация от поне две „думи“.

Реално, за „проговаряне“ можем да говорим, когато детето има м/у 50 и 100 думи в активният си речник, т.е. говорим за думи, които детето използва, а не за думи, които детето разбира.

Важно е думите да бъдат от различните части на речта - само със съществителни имена не може да се образува „жива реч“.

Какво могат да направят родителите за да подпомогнат „проговарянето“

 1.Подгответе артикулационният апарат.

Навременното захранване и включване на твърди храни ще подпомогнат развитието на мускулатурата отговорна за говора на детето.

 2.Научете детето да се храни само!

При децата желанието за самостоятелно хранене и пиене е естествено.Оставете ги да се хранят сами, независимо от разсипаната храна и мръсните дрехи.Координацията, която изисква това действие ще им бъде от голяма полза!

 3. Говорете с детето!

Единственият начин за овладяване на езика е чрез практика.Говорете си, независимо, че в началото на вас се падат и двете роли:)

 4.Не чакайте прекалено дълго!

Овладяването на езика е дълъг процес, който по – принцип следва да е завършил около 7 годишна възраст.

 5.Не се колебайте да направите консултация с логопед.

 

Free business joomla templates