Какво да очакваме на първото си посещение при логопед?

slide-4Първата среща с избраният от Вас терапевт е много важна за бъдещата Ви съвместна работа.Това е момента за запознаване и разяснения.
Какви са Вашите наблюдения върху говора на детето Ви,кой Ви е насочил към специалист,както и за започване на диагностичният процес.


      Всяко логопедично изследване започва с "Фамилна анамнеза"./Виж статията "Карта за определяне на логопедичен статус"/.
      В тази част от обследването се записват най-общи данни за семейството,езиковата среда на детето,наблюдава ли се наследствено това нарушение и т.н.
      Не се притеснявайте да отговаряте на въпросите на Логопеда.Те са в помощ на диагностичния процес,конфиденциални са и не се предоставят на трети лица.

  Във втората част на обследването се засягат въпроси свързани с развитието на детето Ви до този момент.Как е протекла бременността Ви,раждането,соматичното развитие/ръст,тегло/ на детето, наблюдавали ли сте проблеми свързани със слуха,зрението,движенията. Кога е проговорило,как е проговорило, на каква възраст сте чули първо изречение и т.н.
Следващият етап е "Невропсихологично изследване и логопедичен статус". Звучи страшно и непознато, но това, което ще видите е различни игри/пъзели,мозайки,приказки,рисуване,разговор,разпознаване на картинки и т.н./, с които се цели да се диагностицира неврологичното и психологичното развитие на вашето дете.Освен това специалиста ще може да прецени какво е разбирането на понятия и има ли нарушение при произнасянето на звукове.
      Нормалното времетраене на един логопедичен час на дете в предучилищна възраст е 35мин.За първа среща си предвидете двойно повече време, особенно, ако детето Ви е срамежливо и не общува лесно с външни хора.Специалиста е този, който ще прецени кога да започне обследването.Възможно е този първи час да бъде само за разговор с Вас и за попълване на първата част от логопедичната карта.Ако детето не желае да отговаря на въпросите на специалиста или да участва в игрите и заниманията е добре да не се включвате автоматично/"Хайде,нали говорихме, не се глези и т.н./.Нормално е в нова обстановка и при среща с човек, когото не познава, детето Ви да не желае да работи с него.Добрите логопеди, особено тези със стаж, знаят как да се сработят с детето Ви.Дайте им малко време...

      И така, диагностиката Ви е приключила.Ако не е констатирано нарушение,това означава, че езиково и речевото развитие на детето Ви е в норма и за момента няма за какво да се притеснявате.Можете да се обърнете към вашият терапевт за информация, какво да очаквате като развитие на езика и на какви занимания да наблегнете вкъщи за да подпомогнете развитието на детето си.

Какво следва,ако логопеда е констатирал нарушение?

      Ако логопеда е констатирал нарушение, ще Ви обясни какво е то, на какво се дължи, какви са етапите на терапия и какво точно включват те.Ще трябва да обсъдите
броя часове за терапия и какви резултати можете да очаквате.

      Много е важно да имате копие от диагностичната карта.Обикновенно се прави в два екземпляра- един за Вас и един за логопеда.Ваше право е да потърсите второ
мнение при друг терапевт, особено ако нарушението, което е диагностицирано е тежко или имате притеснения относно проведеното обследване.

      За финал - най-важното е да проверите как се развива речта на детето Ви.Ако притесненията Ви са напразни- добре.Но, ако се констатира нарушение-
не отлагайте терапията.Най-лесно се повлияват децата в предучилищна възраст.


Автор на статията
Логопедичен кабинет
"Вашият логопед"
www.logopedika.eu

 

Free business joomla templates