Емпатичните кукли – за игра и терапия

Picture 1 

Емпатичните кукли не са просто играчка. Те са уникални и всяка има свой индивидуален чар. Лицата са изразителни, като специално внимание е обърнато на очите. Те са разположени така, че откъдето и да ги погледнете, оставате с усещането, че куклата Ви гледа. Поддържането на пряк зрителен контакт е изключително важно комуникативно умение, особено за децата от аутистичния спектър.

Долната част на всяка кукла е с пълнеж от зърнест гранулат, за да се наподоби усещането от гушкане на истинско бебе. Изработени са от меки, лесни за почистване и приятни на допир материали. Крайниците са гъвкави и позволяват имитиране на реалистични действия (сядане, прегръщане и др.). Някои от куклите имат дори реалистични полови белези.

 

 

logostore 2

 

 

Част от моделите имат специален джоб в тялото си, наречен Human Touch®, в който могат да се поставят различни стимулиращи сетивата аксесоари. Например: торбичка с приятни аромати (билки, подправки или кърпички, напоени с парфюма на мама или тате), които да предизвикат чувства или спомени. В допълнение се предлага и специален модул, който симулира сърдечен ритъм, за да направи преживяването още по-реалистично.

Емпатичните кукли ще очароват децата и ще запленят тяхното въображение. Малчуганите ще им измислят имена, възраст, семейство, какво харесват или не, различни случки, приключения, мечти, вярвания и т.н.

Те ще се грижат за любимия си приятел – ще „хранят“ куклата, ще я преобличат, приспиват, прегръщат, утешават, ще й споделят тайни или просто ще си говорят с нея.

 

 

 

Тази, наглед елементарна, игра с кукли има изключително важно значение за развитието на децата. По този начин те ще изградят свой морален компас. Ще се научат да разпознават и назовават емоциите си и да ги изразяват. Ще могат да тестват правилата и границите по безопасен за себе си и другите начин. Ще развият емпатия, състрадателност, грижовност, толерантност към различните, критично мислене и адекватни реакции в различни социални ситуации.

                         Logostore2

Сфери на въздействие:

• Емоционална интелигентност

• Комуникативни умения

• Адекватно социално поведение

• Съпричастност и състрадателност

• Чувство за отговорност

• Самоувереност и критичност

• Въображение и творческо мислене

 

Емпатичните кукли ще откриете в Логопедичен магазин и Специалните деца.

Logo-store ще представи своите продукти по време на Конференция "Приложна Логопедия" 2024. 

*спонсориран материал

Free business joomla templates