Хиперактивност и дефицит на внимание или проблеми със съня?

daylight-saving-children-sleep-napsОколо 75% от децата и възрастните с хиперактивно разстройство с дефицит на внимание (ХАДВ)  имат нарушения на съня, но досега те се считаха за отделни проблеми. Сега, в съчетание от най-новите изследвания, учените предлагат нова теория, която казва, че голяма част от ХАДВ може всъщност да е проблем, свързан с липсата на обикновен сън.

„Вярваме, че това е така, защото когато дневният и нощният ритъм е нарушен времето на няколко физически процеса се нарушава. Не само от съня, но и от температурата, моделите на движение, времето на храненията и т.н.“- споделя професор Kooй (Kooij) от университетския медицински център в Амстердам.

 

Професор Kooij излaга връзките, които водят до тази теория на конференцията на ECNP  в Париж:

  • При 75% от пациентите с ХАДВ физиологичната сънна фаза, при която хората показват физиологичните признаци, свързани със съня като промени в нивото на мелатонина и промени в движението се забавя с 1,5 часа.
  • Промените в телесната температура, свързани със съня, също са забавени (отразяващи промените в мелатонина)
  • Много заболявания, свързани със съня са свързани с ХАДВ, включително синдром на неспокойните крака, сънна апнея и нарушения на циркадния ритъм.
  • Хората с ХАДВ често показват по-голяма бдителност през нощта, което е обратното на това, което се среща в общото население
  • Много страдащи се възползват от приемането на мелатонин през нощта или ярка светлинна терапия сутрин, което може да помогне за възстановяване на циркадния ритъм.
  • Последните проучвания показват, че около 70% от възрастните хора, страдащи от ХАДВ, проявяват свръхчувствителност на очите към светлината, което принуждава много хора да носят слънчеви очила за дълги периоди през деня. Това  може да засили проблемите, свързани със съня.
  • Хроничният късен сън води до хронични проблеми на съня често свързвани със затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак. Тази каскада от негативни последици за здравето може отчасти да бъде предотвратена чрез възстановяване на ритъма на съня.

"Работим, за да потвърдим тази физиологично-психологична връзка чрез намиране на биомаркери  като нивата на витамин D, кръвната глюкоза, нивата на кортизол, 24-часовото кръвно налягане, променливостта на сърдечната честота и т. н. Ако връзката се потвърди, това повдига интригуващия въпрос: дали ХАДВ причинява безсъние или безсънието причинява ХАДВ?

"Ние не казваме, че всички проблеми свързани с ХАДВ са свързани пряко с тези циркадни модели, но все повече изглежда, че това е важен елемент".

 

Източник:

 
European College of Neuropsychopharmacology

September 3, 2017

Free business joomla templates