Къса юздичка на езичето

lip-tie-2-type

Подезичната юздичка (френулум) е тъканта, която свързва долната част на езика с основата на устата, а френулумът на горната устна свързва устната с венеца. Около 1-2% от бебетата се раждат с къса долна и/или горна юздичка. Състоянието е наследствено, но не се предава задължително. Когато е къса, юздичката може да създаде някои затруднения. При къс подезичен френулум е затруднено, а понякога дори невъзможно, кърменето. Също така може да има проблем при преглъщане, дъвкане и изговаряне на някои звукове. Късият френулум на горната устна създава затруднения с изговарянето на звуковете М, П и Б, а също и със затваряне на устната при преглъщане и пиене от чаша. Освен това той може да доведе до поява на разстояние между горните предни два зъба. Езикът влияе върху развитието на челюстните кости и спомага за правилното подреждане на зъбите. Ако дефектът не бъде коригиран навреме, може да се получат различни ортодонтски и пародонтални проблеми.

 

Как да разберем има ли проблем?

Родителите могат и сами да открият проблема, ако има следните признаци:

  • Има затруднения при кърмене. Те се получават, защото езикът има важна роля при засукването, а късият френулум го прави неефективно. Детето започва да плаче от глад и наддава бавно.
  • Невъзможност езика да се подаде свободно от устата. При опит за изплезване той получава сърцевидна форма. Можете да проверите това като се изплезите на детето и го накарате да ви имитира.
  • Затруднения в изговарянето на някои звукове на по-късна възраст.
  • Проблеми с храносмилането.

Ако имате съмнения, добре е да се консултирате със специалист стоматолог, който да прецени състоянието на юздичката и дали има необходимост от корекция. Проблемът често се констатира и от педиатри, логопеди и консултатнти по кърмене.

На каква възраст е най-добре да се направи корекцията?

Когато става въпрос за къс подезичен френулум, който затруднява кърменето, манипулацията може да се извърши в първите дни след раждането. Колкото по-рано се направи, толкова по-добре и за бебето и за родителите. При всички случаи е най-добре това да стане преди първата годинка на детето.

При къс френулум на горната устна, решението кога да се направи корекцията се взима от стоматолога. Често е най-добре процедурата да се извърши след пробиването на първите постоянни зъби.

Как се коригира късата юздичка?

Във Viadent Clinic правим това по най-модерният и нетравматичен начин за детето – с помощта на лазер. Манипулацията отнема само няколко минути и е напълно безболезнена за бебето – затова се прави без упойка, която допълнително натоварва организма. Не се налага слагането на шевове и обикновено липсва кървене. Бебето може да бъде нахранено веднага след процедурата.

В миналото, а често и днес, манипулацията се е правила с механично отрязване на юздичката с ножица или скалпел под местна или пълна упойка и след това зашиване. По този начин процедурата е много по-травматична, а възстановяването отнема повече време.

 Какво се прави след манипулацията?

След корекция на къс френулум при бебета е необходимо родителите да правят всекидневно някои упражнения, за да се раздвижи езикът. Във Viadent Clinic ще ви бъде обяснено подробно как да правите това.

При по-големите деца се прави орофациална терапия за създаване на правилни навици за гълтане, дъвкане и движение на езика. Това се прави от логопед успоредно с корекцията на правоговора.

 

Работа с новородени бебета

Viadent Clinic е уникална с работата си новородени. Д-р Кирил Дечев е от малкото спциалисти в страната, който отстранява къси френулуми (юздички) на бебета и деца посредством лазер. Манипулацията е безболезнена и затова се извършва без упойка, обикновено е безкръвна и позволява бебето да се нахрани веднага. Бебетата се ползват с предимство и не е необходимо да чакат за свободен час – манипулацията се извършва максимално бързо, за да се гарантира успешното хранене и развитие на детето.

 

Статията е препубликувана с разрешението на Viadent clinic. Вижте повече за тях тук: http://viadent.bg

Free business joomla templates