Влияят ли бибероните на речевото развитие?

zalagalka

 

Изследване на учени от университета в Британска Колумбия (Канада) открива наскоро, че бибероните и другите форми на бебешки играчки за смукане могат да повлияят на речевото развитие на децата. Алисън Брудерър(Alison Bruderer) дава на шестмесечни бебета, които още не са започнали да говорят, играчки за уста и успокояване на растящите зъби, които правят езика неподвижен. След това им пуска записи на английския звук Dи хинди звук D, който включва задната част на небцето. Бебета от всички страни и култури различават двата звука, което се вижда от вниманието, с което реагират при промяната му. Когато бебетата използвали биберони обаче, не реагирали на промяната в звука. Резултатите показват, че дори и бебета, които още не говорят, използват движенията на езика си за по-добро разбиране на речта.

 

 

Резултатите от изследването дават един нов поглед върху класическата теория за развитието на речта, в която основен фактор за усвояването на речта е слуховото възприемане.

 

Това не означава, че трябва бибероните и другите играчки за смучене да бъдат изцяло премахнати от живота на бебетата, но поставя въпроси за това колко време е необходимо детето да има подобна играчка в устата си.

 

Професор Джанет Уъркър (Janet Werker) коментира резултатите от изследването: "Това иследване показва, че свободата да извършват малки, собствени движения на езика, докато слушат реч, може да бъде един от важните фактори за детското възприемане на звукове."

Снимка: google images

Free business joomla templates