Три лесни дихателни упражнения - игри

Правилното насочване на издишната въздушна струя е от изключително значение за правилното произношение на съгласните звукове в българския език. При работата с деца най-често се използва игрови подход. Вашият логопед ще ви покаже как да изпълнявате правилно упражненията у дома, а тук сме ви подбрали някой от най-забавните упражнения-игри.

vuzdushen futbol

1. Въздушен футбол

В голяма картонена кутия залепете зелен картон и очертайте врати подобно на футболно игрище. С няколко сламки направете две врати. Участниците играят с къси сламки и малки памучни топчета. Целта на играта е да вкарате топчето в противниковата врата като използвате единствено силата на издишната въздушна струя!

Трик: Можете да използвате предстоящата игра на въздушен футбол като предложите "загрявка" - духане на свещ или друго дихателно упражнение. Децата със сигурност ще участват!

 

 

 

 

izdishna struia2.Извади топчето!

За да играете тази игра са ви необходими две пластмасови чаши и едно топче за тенис на маса. Обърнете внимание на размерите на чашата - важно условие за успешно занимание е чашата да не бъде прекалено висока. Поставете двете чаши една до друга по посока на издишната въздушна струя.Пуснете топчето в чашата, която е близо до детето. Целта е да "избутате" топчето от тази чаша в другата.

Трик: Поставете чашите под лек наклон една спрямо друга - това ще улесни задачата и ще даде увереност на детето, че може да се справи.

 

 

 

 

kapchica3. Да заведем капчица у дома!

Играта се играе от двама души. На гладка повърхност излейте малко вода, така че да се получи голяма капка. Играчите получават по една сламка и я поставят в устата. След това прибират ръцете си зад тялото. Целта на играта е като използвате сламка и силата на издишната струя въздух да заведете капчицата до другия край на игралното поле.

Трик: Очертайте с тиксо малко игрално поле и "случайно" оставете капка вода от страната на детето. Така капчицата ще стигне по-лесно.

 

Адаптация на игрите: Ивелина Александрова

Снимки: www.spoonfull.com

 

Free business joomla templates