7 есенни идеи

Есента дойде, а с нея се променят и цветовете, и заниманията. Няма нищо по-лесно от това да се учиш от света, който виждаш и докосваш в момента, затова създадохме колекция от седем занимания за деца и родители - по едно за всеки ден от седмицата. Заниманията, които подбрахме можете да използвате за изучаване на сезоните, увеличаване на речниковия запас, за развитие на фината моторика и за забавление.

leaf-people1. Горските хора

Необходими материали:

- 4 ролки от тоалетна хартия

- шнур или клечки за ръцете

- 4 листа с различна форма

- 8 очички, малки парчета кора от дърво или копчета

- ножица и лепило

Как се прави: Залепете очичките върху листата, пробийте малки дупки за поставяне на "ръцете" и промушете шнура или клонките. Залепете кората или копчетата върху ролките. Почти сте готови - остава само да залепите листата върху горната част на ролките.

 

 

preschool-fall-crafts   2. Живо дърво /апликация/

   Необходими материали:

  - бял лист формат А4

  - есенни листа в различни цветове и форми

  - кафяв молив, лепило

   Как се прави:

Нарисувайте основата на дървото и клоните. Оцветете ги. Върху клоните сложете лепило и поставете листата. Внимание: ако листата, които сте събрали са много изсъхнали е възможно да се счупят при натиск върху листа! Друг вариант за закрепване на листата е използването на хартиено тиксо - в този случай

оформете кръгчета от тиксото, така че лепящата страна да е отвън и залепете върху листа. След това залепете листата отгоре.

 

owl3. Бухал

За да си направите този красив бухал са необходими:

- 2 картонени чинии и 1 бял лист, кафява акварелна боя и четка, ножица, лепило и цветни моливи

Как се прави: Оцветете картонените чинии в кафяв цвят и оставете да изсъхнат. На белия лист очертайте 2 големи кръга и един триъгълник. В кръгчетата очертайте още 2 вътрешни кръга - изрежете и оцветете както е показано на картинката. Оцветете триъгълника в оранжево и изрежете. Когато чиниите са изсъхнали - разрежете едната на две части за крилата на бухалчето, а на другата леко изрежете дъгички /не много дълбоки/ в горна част.След това залепете очите и човката. Обърнете чинията и залепете крилата. Можете да направите малки отвори и да промушите шнур или връзка и да окачите бухалчето на високо.

 

autumn activities4. Тикви 

Необходими материали:

- 1 оранжев лист формат А4

- 1 зелен лист от гланцово блокче

- ножица, лепило, телбод, молив

Как се прави:

Върху оранжевия лист очертайте широк кръг. Отбележете центъра и нарисувайте пунктир, по който детето да изреже лентите без да преминава средната линия. Взимате едната лента и слагате лепило в свободния край, след това взимате съседната лента и я залепяте отгоре, слагате лепило и залепяте съседната - така докато залепите всички ленти и се оформи тиквата. От зеления лист изрежете дълги лентички и оформете листенца накрая. Направете извивки като прокарате едното рамо на ножицата по тях. Залепете листата в горната част. За по-голяма устойчивост можете да захванете лентите, които оформят тиквата с телбот.

 

plasticcrowbig5. Кос от картонена чаша

 Тези симпатични птички с оранжеви човки обожават есенното плодородие и често ги свързваме именно с есента. За да си направите такъв кос у дома са ви необходими следните материали:

- черна картонена чаша или бяла, която да оцветите в черен цвят; жълта пластмасова чаша; копче; очички; оранжева мека хартия или лист в този цвят от гланцово блокче; ножица и лепило

Как се прави: Оцветете картонената чаша в черен цвят и оставете да изсъхне/ако нямате черна/. Нарежете жълтата пластмасова чаша на тънки ленти, но не до края. Залепете копчето за украса на шапката. От оранжевата хартия изрежете крачетата и човката. Залепете крачетата от вътрешната страна на чашата, а очите и човката от външната.Поставете жълтата чаша върху "тялото" за шапка и сте готови!

 

fall craft for kids6. Нарисувай ми дърво

 Техниката за рисуване с гумичка на молив е много любима на децата и затова решихме отново да покажем такова занимание.

Необходими материали:

- бял лист формат А4

- акварелни бои

- един или повече молива с цели гумички накрая :)

Как се прави: Нарисувайте основата на дървото и няколко клона. Очертайте кръг за короната на дървото. С гумичката на молива започнете да правите точки в избран цвят - жълто, оранжево, кафява, червено, зелено. Стремете се да има равнопоставеност на цветовете. Ако работите с един молив - измийте гумичката преди да започнете с нов цвят. Не забравяйте да направите и няколко падащи листа, а защо не и купчинка вече паднали листа.

 

 

Salt-Dough-Leaf-Prints7. Най-красивите есенни листа

 Когато за първи път правихме това занимание останахме очаровани от красивите есенни листа, които се получиха-затова ви предлагаме "рецептата" под това име - "Най-красивите есенни листа". Ето необходимите материали:

- солено тесто; листа от изкуствени цветя; бои и четка; хартия за печене

От соленото тесто оформете кръг с желаната големина. Върху него поставете избраното листо и притиснете силно/може да използвате и точилка/. Използваме изкуствени листа, защото при опитите да го направим с естествени се оказа, че не се получава толкова добър отпечатък - но, ако си имате метод за отпечатъци с естествени листа най-добре работете с тях. Кръга с направения отпечатък поставете върху хартията за печене. В идеалния случай - оставете да изсъхне на слънце, но ако имате нетърпеливи деца може да се изсушат и във фурна.

Следващата стъпка е да се оцвети отечатъка. Имайте предвид, че ако сте ги сушили във фурна трябва да изчакате да изстинат. Изберет цвят по желание и оцветете отпечатъка, след това изчакайте да изсъхне /около 1/2 час/. Когато отпечатъка е сух оцветете и останалата част от кръга в жълто или кафяво - интензивността на цвета варира според броя на пластовете боя.

Рецептата за солено тесто, която използваме тук е: 4 чаши брашно, 1 чаша сол, 1 1/2 - 2 чаши вода и малко допълнително брашно за поръсване на плота преди месенето и оформянето на кръгчетата.

Желаем ви приказно красиви есенни моменти и много приятни мигове заедно!

 

 

Free business joomla templates