Ранно детско развитие.Език и общуване.

momyВсичко започва в семейството.Чували сте това, нали? Но, всъщност детското развитие започва още от утробата на майката. След първите три месеца от бременността можете да започнете да общувате с детето си.На този етап, това общуване е пасивно, но е от изключително значение за последващото развитие на детето.Децата разпознават гласа на майката и бащата още преди да са се родили.Започнете да създавате емоционална връзка с него следвайки няколко прости съвета:

 

1.Говорете му, дори и когато сте сами.

2.Пейте детски песнички.Ако детето чува една и съща мелодия още преди да се роди  - това ще Ви помогне да го успокоявате с нея след раждането.

3.Слушайте музика.Езикът на музиката е универсален.Вибрациите достигат и до детето и подпомагат развитието му.

След  раждането първата любима играчка са ръцете на мама.Направете от задължителните дейности, като масажа, забавна игра.

Как?

1.Следвайте една и съща последователност на движенията  - така детето ще започне да очаква следващото движение на точно определено място.

2.Говорете му и назовавайте действията си.“Сега ще погалим ръчичките.Първо дясната, а след нея лявата....“

3.Гушкане и целувки.Гушкането създава силна емоционална връзка м/у родителя и детето.Важно е то да се усеща сигурно и защитено.Докосването намалява стреса и страха от околния свят.Колкото по – голяма част от тялото на детето се докосва до Вас, толкова по – силен е ефекта.

След първият месец детето се заглежда по висящи и различни ярки играчки, такива, които издават различни звуци, дрънкалки и т.н.
Едномесечното бебе разглежда играчките, поради което те се поставят на височина , не по-ниско от 50-70 см. над гърдите на детето.Например над леглото на детето.

В периода втори – четвърти месец , можете да закачите играчките отстрани на леглото или количката, така че детето да може да ги достигне и хване.Избягвайте плюшени играчки или такива, които имат отвори.В тях могат да попаднат замърсители.Важно е играчките да не са прекалено шумни и по – възможност от естествени материали.Бъдете особено внимателни към боите, които са използвани за оцветяване.

Не забравяйте да общувате с детето.Назовавайте действията си, говорете му, пейте му.

В периода пети – шести месец, когато детето може да стои по корем по – продължително време е време да го подготвите за пълзенето.

Разполагайте играчките в различни краища на леглото или пред него, но на разстояние около 20 см.Любимата играчка ще го предизвика да се опита да стигне до нея, да се движи, да се преобръща, да пълзи. В рамките на един период на бодърстване на детето, играчките трябва да се подменят, да се добавят нови, така че да се поддържа активността и интереса му и да се избегне умората.

Можете да промените пеенето на мелодиите и да включите танц.Гушнете детето и се движете леко по ритъма на мелодията.

След  седмия месец детето вече играе активно и играчките могат да се преместят на пода, върху активно килимче или в кошарка.

Не оставяйте детето да играе само дълго време.Показвайте му други функции на играчката или други начини да играе с нея.Общувайте и запознавайте детето с околният свят.

След  осми – девети месец можете да включите игри, които включват търсене на любима играчка, криеница, детски броилки и др.Задавайте въпроси и общувайте под формата на диалог, дори и вие да изпълнявате двете роли.Така детето по- лесно ще разбере, че от него се изисква реч, в отговор на вашите думи.

Не говорете на „бебешки“.Винаги изговаряйте цялата дума и дори при проговарянето на детето преобразувайте  неговите срички в цели думи:

М: - Какво искаш?

Д: - Бу.

М: - Вода ли искаш?

Д: - А.

М: - Да, искам вода!

Много често родителите пускат телевизор или компютър за фон в ежедневието си.Имайте предвид, че в този период и до третата година от живота на детето не е препоръчително да го излагате на такива стимули. За Вас те са само фон, но за децата представляват огромна стимулация, която ги пренатоварва.Децата стават неспокойни, стресирани и губят интерес към играта и околните.Намалява се желанието им да общуват, забавя се растежа на пасивният речник.

Наблюдавайте детето и отговаряйте на търсенията му, подгответе разбирането му за околният свят. До края на първата годинка детето Ви е изминало огромен път на развитие.С ваша помощ, расте едно сигурно и щастливо дете.

И един последен, но много важен съвет:

Забавлявайте се!

 

 

Free business joomla templates