Рецепта за Playdough

playdoughДецата обожават Плейдо! Той е мек, цветен и доста по-лесен за игра в сравнение с пластилина. Предлагаме ви домашна рецепта за Плейдо, с която можете да направите голямо количество и в избрани от вас цветове. Ето необходимите съставки за една доза/един цвят:

1 чаша брашно

1/4 чаша сол

 

 

 

3 ч.л. бял винен оцет или лимонов сок

2 с.л. олио

1/2 чаша вода

оцветител за храна

Съставките се разбъркват в подходящ съд на слаб огън, докато сместа стане хомогенна. Изважда се от съда и се поставя върху хартия за печене или фолио за свежо съхранение. Правите малка дупка в получения материал и добавяте една/ две капки оцветител.Омесвате докато е топло. Оставете да се охлади и сте готови за много часове игри!

Рецептата е за една доза! В зависимост от това, колко цвята искате да направите увеличете дозата на съставките.Пример: 4 цвята=4 дози.

Ние сме особено внимателни към храните, които предлагаме на децата си,  защо да не бъдем внимателни и към играчките, които създаваме за тях? Ето някой идеи за оцветяване на Плейдо с естествени бои:

Кафяво: какао

Жълто: куркума

Червено: сок от цвекло

Синьо: сок от боровинки

Зелено: сок от спанак/ магданоз

Оранжево: сок от моркови

Имайте предвид, че добавянето на естествени оцветители ще промени текстурата на материала, така че добавяйте капка по капка, докато не получите желания цвят и консистенция.

Предлагаме ви и видео урок " Как се прави Плейдо у дома". В него използват cream of tartar, но тъй като не се намира лесно  по нашите магазини в тази рецепта сме го заменили с лимонов сок/оцет.

За видео урока кликнете тук: Как се прави Плейдо?

 

 

 

 

Free business joomla templates