Как да стимулираме развитието на говора при кърмачетата ?

govor kurmachetaОт момента на раждането започва интензивното развитие на всички органи и системи на детето. В рамките на първата година започва и развитието на езика и говора при кърмачетата. Много родители смятат, че през първите месеци няма смисъл да полагат усилия за развитие на говора на бебето, но специалистите отдавна препоръчват стимулирането на умения за взаимодействие между дете и родител от първите минути след раждането.

 

В началото стои прегръдката.

Усещането за допир при бебетата е силно развито, затова и прегръдката на мама е толкова успокояваща. За развитието на езика и говора при кърмачетата формирането на здрава, емоционална връзка с родителя е от изключително значение. Гушкането, кърменето и гласа на мама, която разказва приказка или пее приспивна песен са незаменими за бебето и поставят основата на двустранното общуване.

Аз го правя – ти го правиш

В отговор на действията на родителите, бебето започва да имитира техните действия и да търси ответна реакция в лицата на възрастните.Процеса на имитация е част от естесвеното развитие на комуникацията при кърмачето.Чрез плача и усмивката детето търси вниманието на родителите и осъществява контакт с тях.От своя страна родителите реагират на търсеното внимание с усмивка или прегръдка.Постепенно кърмачето прави връзка между своите действия и реакцията на родителите.

Сън -Хранене -Бодърстване

За децата в кърмаческа възраст периодите на сън, хранене и бодърстване са определящи за тяхното физическо, емоционално и когнитивно развитие.Осигуряването на тиха среда за спокоен сън гарантира качеството и дълбочината на съня при кърмачетата. Храненето осигурява необходимата енергия за бебето и покрива част от нуждата за допир до майката.Периода на бодърстване е времето, в което можете активно да контактувате с детето като стимулирате възприятията. Гушкане, люлеене, пеене, назоваване на различни играчки, назоваването на различни звукове от околната среда, цветове и действия са отлична стимулация за детето.

Къпане и масаж

Повечето бебета обичат да ги къпят и се наслаждават на допира на водата.Ако и вашето бебе се забавлява във ваната, използвайте този момент и назовавайте своите действия и различните предмети около вас. Масажа, които е задължителен за кърмачетата, стимулира двигателното развитие и също така може да бъде използван за назоване на частите на тялото на бебето и действията на родителя.

Гукане

В периода на гукането ролята на родителя като участник в комуникацията се видоизменя. Когато бебето гука, родителите отговарят с усмивка, имитация или леко докосване. На този етап е важно да оставите малки паузи и да дадете възможност на детето да „започва комуникация“, т.е. да поеме водещата роля в процеса „действие – отговор“. До този момент бебето е реагирало на вашите действия, но оттук нататък то ще се опитва само да предизвиква вашата реакция.

Прохождане

Когато детето прохожда, активно назовавайте предметите около него и демонстрирайте различните действия, които могат да се извършват с тях. Подходящите играчки и различните игри с родителите са важни за развитието на детето.

Захранване

Преминаването от кърма към твърда храна е сериозна крачка за развитието на говора на кърмачето. Постепенното преминаване от сукане към дъвкане /първо на меки храни, а впоследствие на твърди/ осигурява плавен преход към следващите етапи в развитието на говора при децата.

Съвети:

1. Потърсете професионална помощ, в случай, че детето не засуква.

2. Осигурете подходяща среда за бебето.

3. Общувайте с детето от най-ранна възраст.

4. Запознайте се с етапите на двигателното, емоционалното, когнитивното и говорното развитие на детето от раждането до първата година.

5. Потърсете специалист логопед, в случай, че забелижите отклонение от нормата за развитие.

 

Free business joomla templates