10 съвета за облекчаване на заекването

zaekvaneЗаекването представлява нарушение на плавността на речта и се среща при 5% от децата и възрастните.То засяга по-често момчетата, като средното съотношение е 5/1 момчета спрямо момичета. Освен ясно доловимото накъсване на речта, често се наблюдава и удължаване на звукове, на срички, разделяне на думата, вмъкване на допълнителни звукове, тикове, изпотяване и др. Вижте съветите на специалистите за облекчаване на заекването:

 

 

 

1.Говорете бавно

Говорете по-бавно и по-тихо с детето. Направете малко по-дълги паузи между изреченията. Изчакайте минимум 3 секунди преди да му отговорите.

2. Не прекъсвайте изказването на детето

Не прекъсвайте детето, когато се опитва да Ви обясни нещо.Търпеливо изчаквайте края на изказването, дори когато детето преминава в друга тема за разговор.Този механизъм създава усещането за разбиране и търпение.

3. Слушайте активно

Възможно е детето да се чувства изолирано от връстниците си, когато заеква и да не общува с тях. Слушайте активно и показвайте, че наистина се интересувате от това, което казва то. Знаете, че децата изискват очен контакт и продължават да ви призовават дори и когато сте им казали, че ги чувате. Правилото е лесно – ако не ме гледаш, не ме чуваш. Съобразявайте се с детското разбиране и ги гледайте в очите, когато разговарят с Вас. Изчаквайте търпеливо прекъсванията и не отклонявайте поглед.

4.Създайте си правила

Създайте си правила, напишете ги и ги спазвайте. Ако правилото е „не прекъсвай другия докато говори“ се постарайте всички членове на семейството да го спазват.

5.Забраните

Постарайте се да намалите забранителните изрази, особено тези, които са на висок глас.

6.Играйте игри

Играйте игри, които понижават напрежението при говор:

- Шепот /„ Тайни детективи“, „Шпиони“/

- Мълчание /„ Рибки“, „ Морски приключения“, „ Водолаз“/

- Автоматизирана реч /Броилки или други редове от думи, които детето знае наизуст/

- Пеене

- Имитация /„ Асоциации“/

7. Детските страхове

Отнасяйте се сериозно към детските страхове. Ако детето се страхува поговорете с него и внимателно се опитайте да разберете причината за този страх. Имайте предвид, че в естественото си развитие децата имат различни страхове в отделните етапи на развитието си.Не се притеснявайте да се обърнете към детски психолог за съвет.

8. Дневен режим

Изградете дневен режим на бодърстване/ игра/ хранене/ сън и го спазвайте неизменно.

9. Хранене

Ограничете до минимум захарта, газираните напитки, шоколада, кофеина, танина и други вещества, които имат възбудителен ефект.

10.Спокоен сън

За да бъде детето Ви спокойно и да заспива нормално е важно минимум 2 часа преди часа за лягане да изключите всички външни стимули: радио, компютър, телевизор, електронни игри, музикални играчки. Мозъкът на детето има нужда от време да обработи получената информация и не може да премине във фаза сън, ако не е приключил този процес.

 

автор: Ивелина Александрова

www.logopedika.eu

 

Free business joomla templates