Започна регистрацията на специалисти за участие в кампанията за безплатна консултация с логопед 2019г.

logopediabg-kauza-fbПрез изминалата 2018-та година, в периода 5-11 март, Логопедия.БГ организира седмица за безплатни консултации с логопед в цялата страна.

В кампанията се включиха

44 ЛОГОПЕДА от 17 ГРАДА

Нашата цел беше да осигурим достъп до консултация с изявени специалисти и да популяризираме работата на езиково-говорните терапевти в България.
Логопедите, които се включиха, работиха изключително на доброволен принцип водени от любовта към всяко дете.

Кампанията се радва на изключителен интерес от страна на родителите и показа ясно колко ограничени са българските деца по отношение на достъпа си до квалифицирана логопедична помощ.

Второто издание на кампанията ще се проведе под насловa "Логопед с добро сърце" в периода 4-10 март 2019г.

Ако желаете да се включите в кампанията за безплатни консултации с логопед - можете да се регистрирате тук:  https://kauza.logopedia.bg/

! Регистрацията е само за логопеди!

След попълване и изпращане на регистрационната форма, администраторите ще публикуват информацията за вас на страницата и тя ще бъде видима за родителите.

Всеки един от регистрираните логопеди избира сам на кои дати в периода 4-10 март 2019г. има възможност да отдели от времето си за безплатни консултации. Родителите ще се свързват директно с вас - затова проверете дали информацията в регистрационната форма е попълнена правилно.

РЕГИСТРАЦИЯТА НА СПЕЦИАЛИСТИ ЩЕ БЪДЕ ЗАТВОРЕНА НА 22.02.2019Г.!

С цел по-добра информираност и подаване на информация към медийни партньори ви молим да се регистрирате за участие възможно най-рано.

Специално за кампанията през 2019г. създадохме страница за по-лесна връзка между специалистите и родителите и плакат, фейсбук корица и профилна снимка за тези от вас, който желаят да участват в разпространението на информацията за кампанията.

Ако желаете да се включите като съорганизатор за общото събитие, което ще публикуваме на страницата на Логопедия.БГ във Фейсбук - изпратете ни съобщение с линк към вашата страница в социалната мрежа.

Искрено се надяваме, че и през тази година ще бъдем заедно в кампанията за по-висока информираност за работата на логопедите и за нейната изключителна важност.

Благодарим ви!

За допълнителни въпроси и уточнения можете да използвате Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. или да ни напишете съобщение директно във Фейсбук.

С много любов и признателност,
Логопедия.БГ

Фамилната наследственост е ключов фактор за проявите на различни неврологични разстройства

image previewГенетичния фонд на семейството е ключов за развитието на различни неврологични разстройства като аутизъм или синдром на хиперактивност с дефицит на вниманието.

В публикувано изследване на Pen State в списание „ Генетика и медицина“, изследователите описват резултатите от своите проучвания.

„Общият брой мутации, заличавания, дублирания или други промени в ДНК последователността може да обясни защо индивидите с мутация могат да демонстрират значително различни симптоми.“

Прочети още...

Скрининг тест за Аутизъм

Autism-brain-leadНа втори aприл отбелязваме международния ден за повишаване на информираността за Аутизма.

Аутизмът е състояние, с което в световен мащаб се диагностицират 1 на всеки 100 деца. Нарастващия брой деца диагностицирани с генерализирано разстройство на развитието се дължи до голяма степен и на повишаването на информираността сред терапевтите и здравните работници, както и на усъвършенстваните инструменти за диагностика.

От скоро българските терапевти се радват на адаптирана версия на един от инструментите за оценка M-CHAT. Въпросникът служи за оценка на риска и е предназначен за деца до три годишна възраст.

Прочети още...

Учени разкриха различия в сензорната преработка при хора с дислексия

h research dyslexia-adaptation-figure simpleНевролози от Масачузетския технологичен институт в съвместно проучване с  изследователи от университета в Бостън(САЩ) са открили, че основен механизъм, който е в основата на сетивното възприятие, е недостатъчен при индивиди с дислексия. Мозъкът обикновено се адаптира бързо към сензорния стимул, като например звука на гласа на човек или изображения на лица и предмети, като начин да се направи обработката по-ефективна. Но при хората с дислексия адаптацията е средно около половината от тази на хората, при които не се наблюдава това разстройство.

Прочети още...

Хиперактивност и дефицит на внимание или проблеми със съня?

daylight-saving-children-sleep-napsОколо 75% от децата и възрастните с хиперактивно разстройство с дефицит на внимание (ХАДВ)  имат нарушения на съня, но досега те се считаха за отделни проблеми. Сега, в съчетание от най-новите изследвания, учените предлагат нова теория, която казва, че голяма част от ХАДВ може всъщност да е проблем, свързан с липсата на обикновен сън.

„Вярваме, че това е така, защото когато дневният и нощният ритъм е нарушен времето на няколко физически процеса се нарушава. Не само от съня, но и от температурата, моделите на движение, времето на храненията и т.н.“- споделя професор Kooй (Kooij) от университетския медицински център в Амстердам.

Прочети още...
Free business joomla templates