Алтернативни и допълващи методи и средства за комуникация

pic-1 origКарин дом – Варна с предстоящо двудневно обучение на тема: “Алтернативни и допълващи методи и средства за комуникация”. Програмата е одобрена със заповед № РД09-423 / 22.01.2017 на Министъра на образованието и науката. Обучението е с продължителност 16 часа и носи 1 кредит.

Дата на провеждане: 2-3 април 2018г. от 9.00 до 17.00 часа. Форма на обучението – присъствена.

Място на провеждане: Карин дом, гр. Варна, местност “Свети Никола”.

Обучението е подходящо за: логопеди, педагози, психолози

Прочети още...

Европейски ден на логопедичната терапия 2018г.

28576501 1844263272250373 2340373442792902412 nОт 2004 година отбелязваме шести март като Европейски ден на логопедичната терапия. Честит празник!

Безплатни консултации с логопед в цялата страна

speech therapy toronto image5Безплатни консултации с логопед по случай шести март-Европейски ден на езиково-говорната терапия!
Инициативата за безплатни консултации с логопед обединява специалисти от различни градове в България. Нашата цел е да осигурим достъп до изявени езиково-говорни терапевти за всички деца и да популяризираме работата на логопедите.
Всички консултации са безплатни, но изискват предварително записване. Намерете логопед близо до вас и научете повечете за езиковото и говорното развитие на децата си.
Логопеди, които участват в инициативата:

Прочети още...

Книга пътеводител за ранното детско развитие

Bebe new2„Умно бебе“ не е поредната книга за родители, а наръчник за всичко важно, на което трябва да обърнете внимание от момента, в който се решите на приключението родителство до края на третата година от живота им.  Тук ще намерите отговори основани на научните изследвания и опита на терапевта Ива Александрова. Всяка част на книгата обхваща отделен период от ранното детско развитие, рисковите фактори и идеи за преодоляването им. В „Умно бебе“  ще откриете и идеи за по-добра адаптация на детето извън уютния свят на семейството, както и идеи за игри и занимания подпомагащи проговарянето, развитието на уменията и представите на децата.Наръчникът разкрива подробно всичко, свързано с бременността и все по-популярната „пренатална стимулация” – опитите за комуникация и стимулация на бебето още в утробата чрез говорене, музика, диета и начин на живот.

В изданието има подробно описание на умствено и двигателно развитие на бебето през първата година – с календар по месеци за това какво може да се очаква като промяна в развитието на детето в този период и какви биха били причините за забавяне на развитието при такива. Практическите съвети, свързани със симулирането на умственото и емоционалното развитие през втората и третата година на живота чрез игри, са подкрепени с резултати от научни изследвания.

Прочети още...

Учени разкриха различия в сензорната преработка при хора с дислексия

h research dyslexia-adaptation-figure simpleНевролози от Масачузетския технологичен институт в съвместно проучване с  изследователи от университета в Бостън(САЩ) са открили, че основен механизъм, който е в основата на сетивното възприятие, е недостатъчен при индивиди с дислексия. Мозъкът обикновено се адаптира бързо към сензорния стимул, като например звука на гласа на човек или изображения на лица и предмети, като начин да се направи обработката по-ефективна. Но при хората с дислексия адаптацията е средно около половината от тази на хората, при които не се наблюдава това разстройство.

Прочети още...

Хиперактивност и дефицит на внимание или проблеми със съня?

daylight-saving-children-sleep-napsОколо 75% от децата и възрастните с хиперактивно разстройство с дефицит на внимание (ХАДВ)  имат нарушения на съня, но досега те се считаха за отделни проблеми. Сега, в съчетание от най-новите изследвания, учените предлагат нова теория, която казва, че голяма част от ХАДВ може всъщност да е проблем, свързан с липсата на обикновен сън.

„Вярваме, че това е така, защото когато дневният и нощният ритъм е нарушен времето на няколко физически процеса се нарушава. Не само от съня, но и от температурата, моделите на движение, времето на храненията и т.н.“- споделя професор Kooй (Kooij) от университетския медицински център в Амстердам.

Прочети още...

Международна научна конференция „Нови технологии в диагностиката и терапията на нарушения в развитието”

aulaВ периода 23 – 25 март 2018 г. в Нов български университет с подкрепата на Националното сдружение на логопедите в България ще се проведе международна научна конференция „Нови технологии в диагностиката и терапията на нарушения в развитието”,  организирана от Департамент „Здравеопазване и социална работа“ и Департамент „Телекомуникации“ в Нов български университет. 

Прочети още...

Нова стъпка в изследването на заекването

zoomЗаекването е едно от най-сложните речеви нарушения, което се определя като нарушение на темпо – ритмичната организация на речта. Около 2% от децата в предучилищна възраст изпитват трудности с плавното говорене, а този проблем остава при 1% от възрастните.

Учените от института "Макс Планк" за човешки когнитивни и мозъчни науки в Лайпциг и в Университетския медицински център Гьотинген

Прочети още...

Десети конгрес на CPLOL 2018г.

site defines-bin2 icon facebook en 0548130001487613228-956От десети до дванадесети май 2018г. Португалия ще бъде домакин на десетия юбилеен конгрес на CPLOL. Повече за регистрацията и важните дати можете да видите на сайта на събитието: http://www.cplolcongress2018.eu

Откриха пренатално лечение на вродените цепнатини на небцето

dental introЕдно на всеки 2650 деца в САЩ се ражда с вродена цепнатина на небцето. Учени от университета в Юта(САЩ) публикуваха свое изследване в сп. Development, в резултатите от което разкриват, че са открили причината за появата на вродените цепнатини на небцето и са провели експериментално, нехирургично лечение.

Професорът по дентална медицина Рена де Суза и нейния екип откриват кои са гените отговорни за правилното срастване на пластовете на небцето по време на вътреутробното развитие. По време на проучването откриват и гените, които блокират тяхната дейност.

Прочети още...

Стандарти за ранно детско развитие

Kids-smilingСтандартите за ранно детско развитие са разработени от Института за изследване на населението и човека към БАН в сътрудничество с Уницеф. Според авторския колектив : "Стандартите отразяват основните постижения в опита на детето в процеса на неговото физическо, познавателно, социално, емоционално и езиково развитие, които се проявяват в многообразие от компетентности, знания и действия. Тези промени в хода на детското развитие са важни, доколкото подготвят появата на по-високи нива в психичния живот на детето. Отразени в социокултурните норми и научно обосновани в концепциите за детскoто развитие, те задават ориентири, които родителите и хората, полагащи грижи за децата, трябва да познават и по възможност да прилагат при взаимодействието си с тях. Основната цел на създадените стандарти за ранно детско развитие и учене е да се повиши качеството на грижата и да се осигури стимулираща среда за всички деца."

Прочети още...
Free business joomla templates