Статии

Трудната математика

numЗатрудненията в овладяването на математическите умения се отнасят към специфичните обучителни трудности.Терминът, който логопедите използват е дискалкулия.За дискалкулия говорим, когато нивото на математическите умения е под очакваното за възрастта на детето и неговото интелектуално, езиково и моторно развитие.

Най – често това нарушение се открива и диагностицира в начална училищна възраст, но има индикации за възможната му поява и в много по – ранна възраст.На какво да обърнем внимание:

 

Прочети още...

Семинар " Ранно детско развитие и превенция на комуникативните нарушения"

babyplay
 

                                                    Реклама      

Периодът на ранното детство е от изключителна важност за развитието на децата. Едни от най – важните аспекти в този период са стимулация на сетивата, ранно общуване, овладяване на емоциите и ранно учене. Доброто познаване на физиологичното, когнитивното и езиковото развитие и правилно подаваните стимули в тази възраст, могат значително да подпомогнат детето в неговото израстване, както и да изиграят важна роля в превенцията на комуникативните нарушения. В този период от своето развитие децата най – често се намират в уютната среда на семейството и единственото от което имат нужда е активни родители за щастливо детство.

Какво още ще научите:

Прочети още...

Неправилно произношение на говорни звукове - артикулационни нарушения

artikulacionni narusheniaНеправилното произношение на говорните звукове, освен че е най – често срещаното комуникативно нарушение в детска възраст е и най – неглижираното такова. Понякога, възрастните членове на семейството не обръщат внимание на нарушеното произношение на звукове или го намират за „сладко“ или имат обяснение за него от типа : „ и баща му/ майка му/ леля му/ така говореше на неговата възраст..“.В други случаи, родителите започват да се притесняват за произношението на много ранен етап от развитието на детето – пример от практиката: „ Аз съм се научила да казвам „р“ на две годишна възраст, а сина ми е на три години и все още не го казва..“

Всяко дете има свой естествен ход на развитие и все пак етапите трябва да се спазват.Ще се опитаме да дадем отговори на най - често задаваните въпроси по темата.

Прочети още...

Великденски занимания за деца и родители

С наближаването на Великден потърсихме различни идеи за занимавки за деца и родители.Нашият избор включва идеи, които могат да се изработят лесно, но са много красиви.Забавлявайте се!

easter11.Украса "Великденско яйце":

- сгънете лист на две

- изрежете полукръг и го отстранете

- залепете тънки цветни ленти от едната страна, направете дупчица с клечка за зъби и завържете конеца

 - оформете овал и го изрежете

 

 

Прочети още...

10 признака за дисграфия

childwriting 1293249cДисграфия или разстройство на възможността за писане е нарушение, което обикновенно предизвиква тревога в ранна училищна възраст при започване на процеса за ограмотяване на детето.Понякога, родителите и преподавателите, неглижират проблема като обвиняват детето, че е мързеливо, не е достатъчно старателно или просто се глези.Трябва да се вземе предвид, че състоянието на писането не се подобрява само с повече старание и диктовки. Предлагаме Ви списък с най – лесно откриваемите признаци за дисграфия:

Прочети още...

Планираният билингвизъм - въпроси, които възникват

 biЕдна голяма част от билингвистичните деца овладяват езиците по естествен начин,  пораствайки в обкръжение, което изисква владеенето на два или повече езика. При благоприятни психосоциални фактори, техният билингвизъм се развива без никакво лингвистично планиране от страна на семейството им. Но, все повече родители искат да вземат в свои ръце двуезичното развитие на децата си още от най-ранно детство.

Прочети още...

Ранни признаци на аутистичните деца / 2 - 5 години/

ribbonАутистичните деца в ежедневното си поведение проявяват следните характеристики:

  • те са напълно безразлични към това, което става около тях, индиферентни към обкръжението;
  • не създават контакт с очи и виждат лицата като прозрачни тела, погледът им минава като че ли през тялото;
  • не говорят и не проявяват желание за контакт;
  • създават впечатлението на глухи, а в същото време имат остър слух за определени шумове и проявяват интерес към Прочети още...

15 идеи за децата в дъждовните дни

rainСтуденото, мъгливо или дъждовно време е предизвикателство за всеки родител.Децата, които са лишени от възможноста да излязат навън и да играят бързо могат да Ви превърнат в кълбо от нерви.Открихме няколко прекрасни идеи в различни сайтове и блогове, които ще Ви помогнат да играете, да се забавлявате и да учите.Предлагаме Ви нашият избор от 15 идеи, с които децата ще се забавляват цял ден!

 

Прочети още...

„Ъ – ъ – ъ!“ или кога ще проговори детето?

child 1Когато детето Ви е навършило две години, но все още не говори, то вече можем да обсъждаме изоставане в езиковото развитие.Често,родителите бъркат „изоставане в езиковото развитие“ и „нарушение на езиково развитие“.Изоставането в езиковото развитие не е диагноза, а моментното състояние на развитието на детето в овладяването на езика.Дали става въпрос за нарушение и какво точно е това нарушение – езиково или говорно може да прецени само специалист логопед. Прочети още...

Диспраксия

kidПо последни изследвания в световен мащаб около 10% от населението е засегнато от този проблем. Статистически погледнато, в клас от 30 деца, 3 от тях ще бъдат засегнати от диспраксия. Необходимо е това нарушение да бъде добре разбрано и навременно диагностицирано, тъй като диспраксията би могла сериозно да попречи на справянето на детето в училище или на реализирането на възрастния пациент както в личен, така и в професионален план.

Прочети още...

Страница 3 от 6

Free business joomla templates