Статии

Второ мнение при нарушения в развитието

ID-100110570Как изследване на мозъка на деца с нарушения в развитието помага за точното им диагностициране?

Адити Шанкардас е невролог, ръководи неврофизиологичната лаборатория към департамент "Комуникативни нарушения" в Държавен калифорнийски университет. Ето какво споделя тя във видеото:

"Проучването показва, че 50% от децата, почти 50% от децата, на които е поставена диагноза аутизъм, всъщност страдат от скрити мозъчни пристъпи.  Eлектроенцефалограмитe разкриват много специфични проблеми, скрити вътре в мозъците им, които не е имало начин да се открият чрез поведенческите им оценки. Тези електроенцефалограми ни позволиха да осигурим на тези деца много по-точна неврологична диагноза и много по-насочено лечение.

Вижте в това видео!

 

Най-честите грешки, които правят родителите на деца с комуникативни нарушения

roditelski greshki logopediaBGКомуникативните нарушения са едни от най-разпространените в детска възраст. Причините за появата им са различни, но е много малка вероятността, вие като родители да сте виновни за това. По-скоро говорим за различни нагласи, които съществуват в обществото и на които родителите често се подчиняват, дори да осъзнават, че не са правилни.Терапевтите често се сблъскват с повтарящи се грешки, които родителите допускат,

Прочети още...

Как да стимулираме развитието на говора при кърмачетата ?

govor kurmachetaОт момента на раждането започва интензивното развитие на всички органи и системи на детето. В рамките на първата година започва и развитието на езика и говора при кърмачетата. Много родители смятат, че през първите месеци няма смисъл да полагат усилия за развитие на говора на бебето, но специалистите отдавна препоръчват стимулирането на умения за взаимодействие между дете и родител от първите минути след раждането.

Прочети още...

Летни занимания за деца и родители 2

Лятната ваканция е един от любимите ни "сезони". Дълги, слънчеви дни с много игри на открито и много смях. Ако първия месец почивка на децата вече е поизчерпил запасите ви с идеи за лятото - вижте това:

Кликнете на снимките за да видите видео урок - как се правят експериментите :)

  toweregg geode

 

 

 

 

 

        

Прочети още...

Общи предупредителни признаци за диспраксия в предучилищна възраст

dyspraxia logopedia.bg Има ли вашето малко дете лоши двигателни умения, дори когато прави нещо толкова просто като миенето на зъбите? Изглежда ли вашето дете, така сякаш знае какви думи да използва, но не може да координира мускулите на устата, така че да изрече думата? Детето Ви често ли се удря в неща или хора, забелязали ли сте слаб захват на ръката?Диспраксия е нарушение, което засяга моторните умения, развитието, силата и координацията и може да бъде причина за трудностите на детето. Въпреки че, диспраксия не е когнитивно увреждане (LD), много деца с обучителни трудности, също показват признаци на диспраксия.

Прочети още...

Летни занимания за деца и родители

summerЛятото е тук! Децата са свободни, а в най - добрия случай и родителите им. Ако се чудите на какво да играете това лято - вижте нашите летни предложения. Направихме специален подбор на занимания за учене и игра, за развитие на фината моторика и концентрация на вниманието, а ако сте успели да запазите и детето в себе си - гарантираме "суперско забавление"!

 

 

Прочети още...

Стратегии за учене при деца с дислексия

disleksia - logopedia.bgНяма две еднакви деца с дислексия. Проявите на нарушението са различни, затрудненията при преработката на информацията могат значително да варират - съответно и стратегиите за учене следва да бъдат различни.Често, в процеса на обучение на деца с дислексия, се стига до взаимни обвинения между родители и преподаватели и търсене на вина за несъответстващите резултати и възможностите на детето. Дислексията не е резултат от лошо обучение или възпитание, нито е в резултат на мързел, недостатъчно учене или нежелание за развитие.

Прочети още...

Какво е дислексията и как да я разпознаем?

dyslexia - logopedia - bgДислексията е нарушение, за което в последните години често се говори и въпреки това все още се срещат определения като         „ болест“ или „увреждане“. Дислексията не е болест или увреждане, а нарушение, което засяга близо 10 % от населението на света.В групата на децата с дислексия не се включват деца с обучителни проблеми в резултат на зрителна, слухова или моторна недостатъчност, умствено изоставане,

Прочети още...

Детското зрение

kids visionЗрението е едно от петте сетива и представлява способността ни да възприемаме образи чрез очите.Наличието на добро зрение е важен фактор за развитието на децата.Нарушеното зрение е изключващ фактор за много нарушения, обект на логопедичната терапия, като дислексия, дисграфия и др. През какви етапи преминава развитието на детското зрение и как да подпомогнем неговото развитие?

Прочети още...

Игри за развитие на фината моторика от раждането до третата година на детето

pisaneРазвитието на моториката е много важен елемент в общото развитие на децата.Първоначално те развиват основно общата моторика – умения за сядане, пълзене, ходене.Постепенно започват да развиват уменията си свързани с фината моторика - координация око – ръка, хващане на предмети, поставяне на предмети един в друг/ един над друг.Развитието на фината моторика при децата е дълъг процес, като освен за общото развитие, той играе важна роля и за развитието на говора.На какво да играем за да подпомогнем развитието на фината моторика на детето?

Прочети още...

10 съвета за облекчаване на заекването

zaekvaneЗаекването представлява нарушение на плавността на речта и се среща при 5% от децата и възрастните.То засяга по-често момчетата, като средното съотношение е 5/1 момчета спрямо момичета. Освен ясно доловимото накъсване на речта, често се наблюдава и удължаване на звукове, на срички, разделяне на думата, вмъкване на допълнителни звукове, тикове, изпотяване и др. Вижте съветите на специалистите за облекчаване на заекването:

Прочети още...

Страница 2 от 6

Free business joomla templates